„A jigni” sau „a jicni”?

jicni sau jigni vox valachorum

Ei bine, ne confruntăm și astăzi cu o altă greșeală foarte populară în limba curentă: cum este corect? „A jicni” sau „a jigni”? În această situație, confuzia s-a creat din cauza confortului în pronunție, iar pentru simplul fapt că aceste două consoane „c” și „g” se pronunță utilizând aceleași organe ale articulării, o asemenea confuzie este foarte posibilă.

Cu toate acestea, o simplă căutare în DEX poate înlătura orice confuzie. Să vedem:

jigni [At: LB / V: jeg~, jicni, (regjăg~ / Pzi: ~nesc / E: slv жєгнати1 vt (Înv) A lovi. 2 vt (Înv) A atinge. 3 vt (Înv) A răni ușor. 4 vt (Învfig) A aduce un prejudiciu cuiva. 5 vt A atinge pe cineva în onoarea sau în demnitatea sa Si: a insultaa ofensa. 6-7 vr (Regd. alimente) A căpăta un gust sau un miros rău atunci când stau într-un loc închis Si: a se încinge. 8 vr (Regpgnd. alimente) A se strica. 9 vr (Îrg; despre ulei, untură) A se râncezi. 10 vr (Regd. oameni) A se înghionti.

Așadar, atunci când „jicnești” pe cineva, nu doar că îl ataci, dar mai comiți și o greșeală care poate fi reparată printr-o singură căutare în Dicționarul Explicativ.

 

Corect: jigni

Greșit: jicni

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și alte articole interesante:

Valorile morfologice ale lui „un” și „o”. Vezi câte valori pot avea acest cuvinte.

Valorile morfologice ale lui „lui”

Valorile morfologice ale lui „ce”

Vezi câte valori morfologice poate avea o simplă literă precum „a”

 

„A jigni” sau „a jicni”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat