„Umpic” sau „un pic”? Cum scriem corect?

un pic

Avem de-a face cu două variante: „umpic” și „un pic”. Chiar dacă discuția este una banală și nu necesită o deosebită atenție, trebuie să fac încă de la început mențiunea că se fac adesea confuzii cu privire la acest caz.

 

Nu vom pierde mult timp și nu ne vom scufunda în explicații lungi și elitiste. Cuvântul „umpic” nici măcar nu există în limba română, prin urmare câștigătorul detașat al acestei bătălii va fi „un pic”.

Cum s-a ajuns la varianta „umpic” și nu „unpic”? Dincolo de a se fi creat iluzia că acesta este un singur cuvânt, s-a mai aplicat și regula „înainte de p sau b punem întotdeauna m” – o găsiți mai bine explicată AICI.

Forma corectă „un pic” se compune dintr-un substantiv articulat cu articolul nehotărât de genul masculin „un”. O explicație a termenului ne este oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române mai jos:

PIC1, (Iinterj., (II 1picuri, s. n. I. Interj. (Adesea repetat) 1. Cuvânt care imită sunetul produs de căderea în picături a unui lichid pe un obiect tare. 2. (Rar) Cuvânt care imită zgomotul produs de ciocul păsărilor când ciugulesc. II. S. n. 1. Picătură (1), strop. 2. Cantitate, măsură, durată etc. (foarte) mică din ceva; strop, fir, fărâmă. ◊ Loc. adv. (Câte) un pic = a) puțin; b) (în construcții negative) deloc. Nici pic = deloc, câtuși de puțin. Pic cu pic = puțin câte puțin, încetul cu încetul. ◊ Loc. adv. și adj. Fără (un sau niciun) pic de… = (care e) lipsit (cu totul) de… – Onomatopee.

 

Desigur, cuvântul provine dintr-o onomatopee, imitând, practic, sunetul emis produs de picurare. Dincolo de acestea, „pic” poate să aibă și sensul de ciocan de abataj, din germană, de la Pick (aici vorbim deja despre omonimia dintre cele două).

 

 

În concluzie,

Corect: un pic

Greșit: umpic

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”

„Jantă” sau „geantă”? Tu te exprimi corect?

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

 

„Umpic” sau „un pic”? Cum scriem corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat