Un cuvânt care s-a popularizat foarte mult în ultima vreme este „webinar”. DEX-ul online nu ne indică o definiție concretă a acestui substantiv, expunându-ne doar informațiile extrase din DOOM3. Vom defini termenul în cadrul articolului de azi, vom evidenția și forma corectă de plural și vom încerca să vă lămurim odată și pentru totdeauna. „Webinare” sau „webinarii”?
Ce este un „webinar”? Ei bine, avem de a face cu un cuvânt care s-a format de la clasicul „seminar”. Prin definiție, un „webinar” este un seminar care se desfășoară prin intermediul resurselor online! Să vedem o definiție a termenului seminar!
SEMINÁR, seminare, s. n. 1. Formă de activitate didactică în cadrul învățământului superior prin care studenții fixează și adâncesc cunoștințele predate la curs sau execută lucrări practice sub conducerea unui profesor. ♦ Seminar pedagogic = stagiu practic obligatoriu pentru absolvenții unei facultăți care își alegeau cariera didactică. 2. Școală de grad mediu pentru pregătirea preoților. [Pl. și: seminarii] – Din fr. séminaire, lat. seminarium.
După cum se poate observa, pluralul lui „seminar” este „seminare”, fiind un substantiv de gen neutru care se referă la o activitate practică asistată de un profesor. Un alt doilea sens este acela de școală de grad mediu, destinată pregătirii preoților. Pe noi ne va interesa primul sens al substantivului. Webinarul se referă la aceeași activitate, doar că aceasta se va desfășura online. Dacă pluralul lui „seminar” va fi „seminare”, pluralul lui „webinar” va fi, de asemenea, „webinare”. Exact asta ne indică și Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021):
+webinar (engl.) [w pron. ŭ] s. n., pl. webinare
Probabil că ați văzut adesea forma „webinarii” utilizată pe internet. Ei bine, această formă este neconformă cu norma și este considerată o greșeală, prin urmare trebuie evitată!
În concluzie,
Corect: webinare
Greșit: webinarii
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)