„Vom” sau „v-om”? Cum este corect?

vom sau v-om vox valachorum

Despre „vom” și „v-om” vorbim în acest articol! De unde toată povestea aceasta cu cratimele? Cum am ajuns să ne punem asemenea întrebări? Aș spune, mai degrabă, că aceste incertitudini se nasc din cauza hipercorectitudinii: ajungem să punem cratimă și când trebuie… și când nu.

 

Forma „vom” reprezintă auxiliarul „a vrea” – „a voi” (cele două verbe alterând aici) pentru exprimarea viitorului. Așa se explică scrierea fără cratimă – pentru că avem de a face cu un singur cuvânt! Cu toate acestea forma cu cratimă, „v-om”, ar putea să aibă, și ea, o folosință!

Într-o exprimarea arhaizată (învechită), varianta „v-om” poate ține loc de „vă vom”. Repet, această exprimare este arhaizată, dar nu greșită. Nu recomand utilizarea ei în vorbirea curentă.

 

Forma „vom” mai poate fi întâlnită și pentru exprimarea modului prezumtiv (un mod verbal care nu se studiază în gimnaziu). Iată ce ne indică Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021) despre auxiliarul „a vrea” – „a voi”:

 

DOOM3

vrea1 (a ~) vb. aux. pentru viit., prezumtiv; 1 sg. voi, 2 sg. vei, 3 sg. va, 1 pl. vom, 2 pl. veți, 3 pl. vor (Voi merge. Voi fi mergând. Voi fi mers.)

 

 

 

Pentru o paradigmă și mai complexă a verbului, vom expune rezultatele returnate de Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

VREÁ, vreau, vb. II. Tranz. I. (Urmat de o completivă directă cu verbul la conjunctiv sau, rar, de un infinitiv). 1. A fi hotărât, a fi decis să…; a avea de gând să…, a voi, a intenționa. ◊ Expr. Vrea (sau va) să zică = a) înseamnă, are semnificația de…; b) (cu valoare de conjuncție) așadar, deci. Ce vrea (sau va) să zică asta? = ce înseamnă, ce rost are? Cum (sau ce) va vrea = orice. 2. A pretinde, a cere; a aștepta ceva de la cineva. 3. A dori, a pofti; a-i plăcea ceva sau cineva. ◊ Loc. adv. Pe vrute, pe nevrute = indiferent dacă dorește sau nu, vrând-nevrând. ◊ Expr. Vrei, nu vrei = de voie, de nevoie, fie că dorești, fie că nu dorești. Vrei, nu vrei, bea Grigore agheazmă, se spune despre cel care trebuie să îndeplinească ceva împotriva dorinței sale. Vrând-nevrând = mai mult de silă decât de bunăvoie; constrâns de împrejurări. A face tot ce vrea din (sau cu) cineva = a avea mare influență asupra cuiva. ♦ Refl. A dori să fie, să devină ceva ori cineva. Fiecare s-a vrut mai bun. 4. A consimți, a primi, a se învoi, a fi de acord. 5. (Mai ales în forma negativă) A putea, a fi în stare. Focul nu vrea să ardă. ♦ (Pop.) A fi gata, pe cale sau pe punctul de a… Când vru să moară își chemă feciorii. II. (Ca verb auxiliar, servește la formarea viitorului) Mâine vei merge la teatru. ◊ (Forma de pers. 3 sg. va se substituie tuturor persoanelor sg. și pl. pentru formarea viitorului cu conjunctivul prez. al verbelor de conjugat) Vestitor al unei vremi ce va să vie. ◊ Expr. Va să fiu (sau să fii etc.) = trebuie să fiu (sau să fii etc.) [Prez. ind. și: (IIvoi (pop. oi), vei (pop. ăi, ei, îi, i, oi), va (pop. o, a), vom (pop. om), veți (pop. ăți, eți, oți), vor (pop. or). – Var.vroí vb. IV] – Lat. *volere.

 

 

Câteva exemple:

Noi vom fi acolo când vei ajunge.

Vom încerca să facem tot ce este posibil pentru tine.

Nu știu cum vom proceda în asemenea situații!

Ne vom revedea în sfârșit!

 

Prin urmare,

Corect: vom

Greșit: v-om (utilizat doar cu sensul de „vă vom” în exprimări arhaizate / învechite)

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

„Vom” sau „v-om”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat