Care este forma de plural? „Volume” sau „volumuri”?

Care este forma de plural? „Volume” sau „volumuri”?

Cuvântul „volum” este foarte des utilizat întrucât vorbim atât despre un omonim, cât și despre un cuvânt polisemantic. Sensurile acestui substantiv sunt multiple, iar tocmai din acest motiv dorim să descoperim forma sa atestată de plural.

Cuvântul „volum” este un substantiv de gen masculin, iar forma sa de plural este „volume”. Pentru a forma pluralul unui substantiv de genul masculin care se termină în „-um”, se va adăuga „-e” la finalul cuvântului. Astfel, „volum” devine „volume”,  „album” devine „albume” ș.a.

Conform DEX,

VOLUM, volume, s. n. I. 1. Spațiu pe care îl ocupă un corp. ♦ Număr care exprimă măsura unei mărimi tridimensionale. 2. Masă de apă debitată de o fântână, de un izvor, un râu, un fluviu. 3. Cantitate de bunuri economice; proporțiile unei activități. 4. Forță, intensitate, amploare a sunetelor emise de o voce sau produse de un instrument muzical. ♦ Nivel de intensitate sonoră a semnalelor auditive în transmisiile de electrocomunicații. II. 1. Carte (legată sau broșată) având în genere mai mult de zece coli de tipar. 2. Diviziune a unei lucrări editate în mai multe volume; tom. [Pl. și: (înv.volumuri] – Din fr. volume, lat. volumen, -inis.

În limba română, pluralul „volume” poate fi folosit nu doar pentru a desemna mai multe exemplare ale unei lucrări (de exemplu, volume de carte), ci și pentru a indica diverse unități de măsură a volumului (cum ar fi „litri” sau „metri cubi”), în funcție de context.

Ce spune DOOM3?

volum s. n., pl. volume; (tom) abr. vol., (mat.) simb. V

 

Forma de plural a cuvântului „volum” este „volume”, respectând regulile gramaticale generale pentru substantivul masculin care se termină în „-um”. Folosirea corectă a pluralului este importantă pentru claritatea și coerența limbii române, iar înțelesul cuvântului poate varia în funcție de contextul în care este utilizat.

 

Prin urmare,

CORECT: volume

GREȘIT: volumuri

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Derivarea: definiție, clasificări, dificultăți + fișă de lucru PDF

Construcțiile morfosintactice: cerință la Evaluarea Națională

Testele de antrenament pentru Evaluarea Națională (2022 – 2025)

„Colți” sau „colțuri”? Cum este corect?

„Aș fii” sau „aș fi”? Cum e corect?

„Veni” sau „venii”? Care e forma corectă?

 

Care este forma de plural? „Volume” sau „volumuri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat