Click aici!
„A Excalada” Sau „a Escalada”? Voi Cum Scrieți? - Vox...
Vox Valachorum

„A excalada” sau „a escalada”? Voi cum scrieți?

„A excalada” sau „a escalada”?

Mulți consideră escaladarea un sport extrem. Dar dacă ne gândim la acțiunea în sine, cum scriem? A escalada sau a excalada?

Etimologia verbului o regăsim în franțuzescul escalader. Foarte des cădem în plasa literei x care este pronunțată cu ajutorul grupul de sunet cs sau gz. O situație asemănătoare, dar nu identică întâlnim și aici. Pronunția este cea care ne induce în eroare. Auzim sunetele cs, care au valoarea celor două litere corespondente(nu a literei x).  Să vedem cum ne prezintă acest termen Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

ESCALADÁ, escaladez, vb. I. Tranz. A se cățăra pe un zid sau pe un alt obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă; p. ext. a sări peste un obstacol. – Din fr. escalader.

Așadar, cu siguranță că este corect să spunem a escalada și nu a excalada. Ultima variantă a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ne informează astfel:

escaladá (a ~) vb.ind. prez. 3 escaladeáză

Pentru că am stabilit că verbul atestat este a escalada, vă aduc în atenție o altă formă eronată a lui și anume a escala. Dacă deschidem o listă a cuvintelor derivate enumerăm: escaladă, escaladare, escaladat, dar a nu se confunda cu escalator care are semnificație diferită.

Victor escladează Munții Carpați.

 

Prin urmare,

Corect: a escalada

Greșit: a excalada, a escala

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

„A excalada” sau „a escalada”? Voi cum scrieți?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat

Ne poți aprecia munca printr-un like pe Facebook. Dacă ai dat like paginii noastre, dă click pe butonul "X"