„A excalada” sau „a escalada”? Voi cum scrieți?

„A excalada” sau „a escalada”?

Mulți consideră escaladarea un sport extrem. Dar dacă ne gândim la acțiunea în sine, cum scriem? A escalada sau a excalada?

Etimologia verbului o regăsim în franțuzescul escalader. Foarte des cădem în plasa literei x care este pronunțată cu ajutorul grupul de sunet cs sau gz. O situație asemănătoare, dar nu identică întâlnim și aici. Pronunția este cea care ne induce în eroare. Auzim sunetele cs, care au valoarea celor două litere corespondente(nu a literei x).  Să vedem cum ne prezintă acest termen Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

ESCALADÁ, escaladez, vb. I. Tranz. A se cățăra pe un zid sau pe un alt obstacol înalt, pentru a trece de partea cealaltă; p. ext. a sări peste un obstacol. – Din fr. escalader.

Așadar, cu siguranță că este corect să spunem a escalada și nu a excalada. Ultima variantă a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ne informează astfel:

escaladá (a ~) vb.ind. prez. 3 escaladeáză

Pentru că am stabilit că verbul atestat este a escalada, vă aduc în atenție o altă formă eronată a lui și anume a escala. Dacă deschidem o listă a cuvintelor derivate enumerăm: escaladă, escaladare, escaladat, dar a nu se confunda cu escalator care are semnificație diferită.

Victor escladează Munții Carpați.

 

Prin urmare,

Corect: a escalada

Greșit: a excalada, a escala

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

„A excalada” sau „a escalada”? Voi cum scrieți?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat