Avem de-a face cu două variante: „umpic” și „un pic”. Chiar dacă discuția este una banală și nu necesită o deosebită atenție, trebuie să fac încă de la început mențiunea că se fac adesea confuzii cu privire la acest caz.
Nu vom pierde mult timp și nu ne vom scufunda în explicații lungi și elitiste. Cuvântul „umpic” nici măcar nu există în limba română, prin urmare câștigătorul detașat al acestei bătălii va fi „un pic”.
Cum s-a ajuns la varianta „umpic” și nu „unpic”? Dincolo de a se fi creat iluzia că acesta este un singur cuvânt, s-a mai aplicat și regula „înainte de p sau b punem întotdeauna m” – o găsiți mai bine explicată AICI.
Forma corectă „un pic” se compune dintr-un substantiv articulat cu articolul nehotărât de genul masculin „un”. O explicație a termenului ne este oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române mai jos:
PIC1, (I) interj., (II 1) picuri, s. n. I. Interj. (Adesea repetat) 1. Cuvânt care imită sunetul produs de căderea în picături a unui lichid pe un obiect tare. 2. (Rar) Cuvânt care imită zgomotul produs de ciocul păsărilor când ciugulesc. II. S. n. 1. Picătură (1), strop. 2. Cantitate, măsură, durată etc. (foarte) mică din ceva; strop, fir, fărâmă. ◊ Loc. adv. (Câte) un pic = a) puțin; b) (în construcții negative) deloc. Nici pic = deloc, câtuși de puțin. Pic cu pic = puțin câte puțin, încetul cu încetul. ◊ Loc. adv. și adj. Fără (un sau niciun) pic de… = (care e) lipsit (cu totul) de… – Onomatopee.
Desigur, cuvântul provine dintr-o onomatopee, imitând, practic, sunetul emis produs de picurare. Dincolo de acestea, „pic” poate să aibă și sensul de ciocan de abataj, din germană, de la Pick (aici vorbim deja despre omonimia dintre cele două).
În concluzie,
Corect: un pic
Greșit: umpic
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?