„Șmecher” sau „jmecher”? Cum se scrie corect?

„Șmecher” sau „jmecher”?

Astăzi folosit predominant cu nuanțe peiorative, de multe ori cuvântul șmecher mai este grafiat și jmecher. Voi știți cum se scrie corect conform normelor literare?

În limba germană, așa cum aflăm din Dicțonarul Explicativ al Limbii Române, schmecker este acea persoană cu gust rafinat. Inițial în limba română cuvântul a preluat aceeași semnificație, însă cu timpul sensul său a ajuns ușor alterat sau ironizat. Câteva sinonime potrivite pentru acesta ar fi abil, isteț, ajungând să însemne chiar șiret, șarlatan.

ȘMÉCHER, -Ă, șmecheri, -e, adj. (Adesea substantivat) Care știe să iasă cu dibăcie din încurcături, pe care nu-l poți păcăli; abil; isteț, dezghețat; șiret, șarlatan. – Din germ. Schmecker „persoană cu gust rafinat”.

Fără dubii va trebui să recunoaștem scrierea lui cu litera inițială ș, nicidecum cu j. Spunem, așadar șmecher, nu jmecher. De unde această confuzie? Răspunsul este relativ simplu. Ș și j reprezintă consoane fricative cu diferența că prima este surdă, iar cealaltă sonoră. O pronunție accelerată poate crea o încurcătură între cele două.

Mai jos puteți vedea extras din Dicțioanrul Ortografic, Ortoepic și Morfologic articolul care face referire la acest cuvânt cu fomele sale normate de plural.

șmécher adj. m.s. m.pl. șmécheri; adj. f.s. f. șmécheră, pl. șméchere

 

 

Prin urmare,

Corect: șmecher

Greșit: jmecher

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Lista operelor (și a autorilor) pentru Bacalaureat 2021 conform programei

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Frecvent” sau „fregvent”? Cum scriem / pronunțăm corect?

„Binefăcător” sau „bine-făcător”? Cum scriem corect?

 

„Șmecher” sau „jmecher”? Cum se scrie corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat