Avem de-a face cu una dintre cele mai frecvente greșeli din limba română: „sa” sau „s-a”? Explicația e simplă, vei vedea în rândurile ce urmează și, de asemenea, în exemplele pe care ți le voi oferi! Cratima este, de cele mai multe ori, o chestiune problematică, uitând să o mai scriem când trimitem, în grabă, un mesaj. Cu toate acestea, ar fi bine să nu mai omitem astfel de lucruri, nu de alta, dar s-ar putea să ne obișnuim cu ele! Forma „s a” nu există nicăieri în vreun dicționar ori lucrare normativă: ea este rezultatul grabei și, de foarte multe ori, al incertitudinii.
Când scriem „sa” („sa legat”)?
Venim, pentru început, cu o explicație pe limba tuturor: și a celor care nu mai studiază gramatica și care, poate, nu-și mai amintesc clasificarea părților de vorbire. Vom scrie „sa” atunci când ne referim la posesia unui obiect: vrem să indicăm faptul că acel obiect aparține cuiva:
Mama sa a sunat-o.
Mașina sa merge bine.
Prietena sa l-a căutat toată ziua, însă nu a reușit să dea de el.
Părerea sa nu mă interesează.
Desigur, pentru cei care sunt în contact cu gramatica, vom spune că „sa” se utilizează fără cratimă atunci când este, din punct de vedere morfologic, un pronume / un adjectiv pronominal posesiv la persoana a III-a, genul feminin (un posesor, un obiect posedat).
Când se scrie „s-a” („s-a despărțit”)
Explicația simplă: Se scrie „s-a” atunci când imediat după el urmează o acțiune:
S-a terminat!
S-a întors târziu de la serviciu.
Nu știu ce s-a întâmplat.
El s-a născut pe 1 martie.
Ana s-a dus la școală cu mașina.
Și acum să vedem și o explicație gramaticală: se utilizează „s-a” atunci când „s-” este, din punct de vedere morfologic, un pronume reflexiv (persoana a III-a), cazul acuzativ, iar „-a” reprezintă verbul auxiliar „a avea” în formarea modului indicativ, timpul perfect compus.
Sper că ți-a plăcut această scurtă lecție despre „s-a” sau „sa”! Distribuie mai departe acest articol pentru a ajunge și la ceilalți! Numai așa vom face internetul un loc mai bun!
Dacă vrei să fii sigur că ai înțeles cum trebuie folosite aceste cuvinte, avem și un test online (quiz) pe care te îndemnăm să îl rezolvi. Este simplu, scurt și poate deveni chiar distractiv. Îl poți distribui și prietenilor, dacă îți place. Rezolvă testul de mai jos și vezi cât de bine te descurci! Mult succes! Lasă-ne feedbackul tău pe pagina de Facebook!
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)