Rezolvare test 9 de antrenament pentru Bacalaureat (10 mai 2021): Subiectul IA.

test

Îți oferim, în acest articol, o propunere de rezolvare a subiectului IA,  din testul de antrenament pentru Bacalaureat, publicat în data de 10 mai 2021 la limba și literatura română. Aici va fi încărcat materialul!

Descarcă testul de aici:

Subiectul I

 

Unul din criticii de care m-am apropiat mai mult a fost E. Lovinescu.

Era un bărbat masiv, cu părul prematur încărunțit, cu un zâmbet sceptic pe buze și cu o imensă capacitate de comprehensiune a semenilor. Scepticismul nu l-a împiedicat niciodată să acorde tânărului care bătea la ușa sa tot sprijinul.

E. Lovinescu dăduse viață unei reviste, Sburătorul, la care au colaborat, pe lângă scriitori care își făcuseră, pe parcursul anilor, un nume – și o serie de aspiranți la gloria literară – poeți, prozatori, eseiști. Revista a dat naștere și cenaclului cu același […]

N-am să uit niciodată ședințele acelea ale Sburătorului.

Pe scaune, pe câteva fotolii luau loc scriitori mai vârstnici, mai cunoscuți. Pe divan se așezau scriitoarele. Cum asistența era mai totdeauna numeroasă – și femeia de serviciu a criticului – Stana – nu izbutea să ofere atâtea scaune vizitatorilor – cei tineri se resemnau să stea în picioare.

Lovinescu se așeza în spatele biroului. Când invita pe cineva să citească, îi oferea locul și el trecea alăturea, pe alt scaun. Acolo, la Sburătorul, l-am întâlnit pe Ion Minulescu.

Fire deschisă, entuziastă, explozivă – se exprima direct, fără izmeneli, fără flori de stil. Limbajul său era în totală contradicție cu literatura pe care o făcea: o literatură cu iz exotic, cu imagini îndrăznețe – aducând în scrisul nostru saturat de idilism rural – imagini citadine.

Minulescu avea în poezie un vocabular plin de „corali”, de „parfumuri”, de „Traviate”, purta fulare de mătase, cravate în culori vii, haine de o rară eleganță și, în discuțiile literare de la „Capșa”, ne vorbea de poeți străini de care până atunci nu auzisem.

El a fost acela care a dat revistei lui Lovinescu numele de Sburătorul. (Titlul avea, firește, un sens simbolic.)

La același cenaclu l-am întâlnit pe Liviu Rebreanu, pe care avusesem prilejul și bucuria să-l cunosc cu câțiva ani în urmă în redacția Gazetei ilustrate.

Înalt, masiv, surâzător, autorul lui Ion era foarte zgârcit la vorbă.

Se încingea câte-o discuție cu privire la o poezie citită sau la o nuvelă sau la un fragment de roman sau la o piesă de teatru. Rebreanu asculta calm pe cei care se agitau și trebuia să fie stăruitor rugat ca să-și dea și el părerea:  de-abia  atunci  se  pronunța  –  și  se  cuvine  să  însemn  aici  cu  toată  admirația  –  că  opiniile  sale  erau întemeiate. Știa să surprindă ceea ce era esențial în lectura făcută. […]

Lovinescu primea, în afară de duminică – zi de zi pe indiferent cine i se adresa în „chestiuni literare” – cum se exprima el.

Și veneau la dânsul tineri și tinere care făceau primii pași în literatură. Criticul le citea manuscrisele și le dădea o serie de îndrumări folositoare. […] Pe cel care-i trecea pragul nu-l întreba ce hram poartă – nu-l întreba nimic. Era mulțumit – ce zic? – fericit, dacă întâlnea în noul-venit un talent.

Toată viața și-a consacrat-o literaturii.

Peltz, La „Sburătorul” lui E. Lovinescu

 

A.   Scrie pe foaia de examen, în enunțuri, răspunsul la fiecare dintre următoarele cerinţe cu privire la textul dat.

  1. Indică sensul din text al secvenței dăduse viață.Răspuns propus: Sensul din text al secvenței „dăduse viață” se referă la faptul că Lovinescu înființase revista „Sburătorul”.

     

  2. Menționează titlurile a două reviste literare, utilizând informațiile din textul dat.Răspuns propus: „Sburătorul” și „Gazeta ilustrată”.
  3. Precizează atitudinea  lui  I.  Peltz  față  de  Liviu  Rebreanu,  justificându-ți  răspunsul  cu  o  secvență semnificativă din textul

 
Răspuns propus: Atitudinea lui I. Peltz față de Liviu Rebreanu era una de admirație. Un pasaj relevant care poate susține această afirmație este: „și  se  cuvine  să  însemn  aici  cu  toată  admirația  –  că  opiniile  sale  erau întemeiate”.

  1. Explică motivul pentru care tinerii scriitori băteau la ușa lui Lovinescu.

Răspuns propus:

Tinerii scriitori băteau la ușa lui E. Lovinescu, întrucât acesta le oferea îndrumări utile pentru a-și îmbunătăți modul de a scrie. Un pasaj relevant în acest sens este: „Criticul le citea manuscrisele și le dădea o serie de îndrumări folositoare”

  1. Prezintă, în 30 – 50 de cuvinte, o caracteristică a literaturii lui Ion Minulescu, aşa cum reiese din textul

 

Răspuns propus: Una dintre caracteristicile literaturii lui Ion Minulescu, așa cum reiese din fragmentul dat,  se referă la    imaginile inedite cu care acesta reîmprospătează limbajul poetic specific literaturii de până atunci. Așa cum remarcă I. Peltz, opera lui I. Minulescu aduce imagini exotice, citadine, intrând în contrast cu idila cu specific rural, care predomina până atunci.

 

Rezolvare test 9 de antrenament pentru Bacalaureat (10 mai 2021): Subiectul II.

Rezolvare test 9 de antrenament pentru Bacalaureat (10 mai 2021): Subiectul IB.

 

 

semnul-exclamarii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut rezolvarea testului de antrenament, te-ar putea interesa și:

Punctul ca semn de punctuație și ortografie (.)

Autori români: locul natal al celor mai importanți scriitori (15 întrebări)

Pseudonime literare: recunoști numele real al autorului?

Cum se numesc locuitorii din…? Test de 25 de întrebări cu demonime

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Rezolvarea testului de antrenament pentru Evaluarea Națională (1 martie, 2021)

 

Rezolvare test 9 de antrenament pentru Bacalaureat (10 mai 2021): Subiectul IA.

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat