Rezolvare test 8 de antrenament pentru Bacalaureat (26 aprilie 2021): Subiectul IB

testul 8 antrenament bac

Îți oferim, în acest articol, o propunere de rezolvare a subiectului IB,  din testul de antrenament pentru Bacalaureat, publicat în data de 26 aprilie 2021 la limba și literatura română. Aici va fi încărcat materialul!

Descarcă testul de aici:

Subiectul I

 

Alecsandri (1821 – 1890) era un moldovean prin tată și mai curând muntean prin mamă; dar prin amândoi părinții avea mult sânge grecesc, din al grecilor de aici, bineînțeles. Nuanța sa temperamentală se lămurește deplin prin această împrejurare. El are aristocratismul elinic*, infatuarea aceea stăpânită cu amabilitate (era de un orgoliu imens), oroarea de mediul insalubru și vulgar, aptitudinea înnăscută pentru viața în cercurile fine și la curte, darul convorbirii. Junimiștii și-l aminteau venind la ședințele lor. […] Elinitatea, în sens românesc, a lui Alecsandri se verifică în nostalgia statornică de mare și de spațiul exotic, în călătoriile lui neîntrerupte, în oroarea de frig, de zăpadă. Iarna poetul hibernează la Mircești, primăvara iese „à la recherche du soleil”*. Munții înălbiți de nea, brazii încărcați cu țurțuri preferă să-i vadă de pe ferestrele castelului Peleș, cu picioarele „pe covoare groase unde nu pătrunde frigul”. Ceața Parisului i se pare infernală […] și lumea aceasta „bântuită de stihii, vânt, umezeli, ger, neguri” o socotește greșit concepută, pricină de fiori și triste cugetări. […] Destul de bogat, Alecsandri a călătorit cu voluptate toată viața, cercetând îndeosebi mările calde, scăldându-se pe țărmurile lor, căutând vehiculele legănate, trăsurile de poștă, corăbiile, gondolele, mereu cu nostalgia îmbarcării […]. O astfel de pasiune pentru elementul acvatic nu e proprie românului carpatin. Alecsandri are în preajma Mirceștilor o copie redusă a apelor exotice, lunca Siretului, regiune băltoasă printre mari sălcii, sugerând miniatural misterioasele lacuri meridionale, și pe marginea cărora cade în extatica lui solară. În poezia populară, poetul a găsit un corespondent al firii sale amabile. […]

Foarte mult din opera poetică a lui V. Alecsandri s-a perimat. Însă meritul istoric al poetului, chiar pentru această parte, rămâne inatacabil. Alecsandri a luat poezia populară (din care a făcut o culegere), mai potrivită sensibilității contimporanilor, și i-a dat mici retușări coloristice în stil romantic. […]

Originalitatea lui Alecsandri nu s-a arătat în toată puterea decât târziu prin pe drept prețuitele Pasteluri. De obicei se observă aici percepția naturii, totuși nu aceasta e formula critică de înțelegere cea mai adecvată. Alecsandri, om indolent și terorizat de intemperii, ascuns iarna în casa lui de la Mircești pe care zăpezile o apasă cu albele lor blănuri, […] creează astfel la noi poezia intimității.

Călinescu, Istoria literaturii române. Compendiu

*elinic – referitor la Grecia

*à la recherche du soleil – (în franceză, în original) în căutarea soarelui

 

 

B. Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă opera unui artist este influențată sau nu de firea acestuia, raportându-te atât la informațiile din fragmentul extras din textul Istoria literaturii române. Compendiu de Călinescu, cât și la experiența personală sau culturală.

În redactarea textului, vei avea în vedere următoarele repere:

  • formularea unei opinii faţă de problematica pusă în discuţie, enunţarea şi dezvoltarea corespunzătoare a două argumente adecvate opiniei și formularea unei concluzii pertinente;
  • utilizarea corectă a conectorilor în argumentare, respectarea normelor limbii literare (norme de exprimare, de ortografie și de punctuație), aşezarea în pagină, lizbilitatea.

Rezolvare propusă

 

Încă din cele mai vechi timpuri, ființa umană a căutat diverse modalități de exprimare a emoțiilor – așa putem expune, succint, motivul pentru care se justifică apariția și dezvoltarea artelor. Literatura este una dintre aceste modalități, obiectul său de exprimare fiind textul scris. Întrucât prin literatură înțelegem o formă de a transmite ideile, emoțiile, gândurile, modalitatea în care textul este conceput este strâns legată de personalitatea scriitorului. Consider că opera unui artist este influențată de firea acestuia.

În primul rând, atitudinea artistului poate fi resimțită în opera sa, aceasta din urmă fiind, de fapt, o reflexie a gândurilor acestuia. Spre exemplu, „poezia intimității”, despre care vorbește George Călinescu în fragmentul extras din Istoria literaturii române, este rezultatul oglindirii antipatiei poetului pentru vremea rece.

În al doilea rând, viziunea despre lume a unui autor îi influențează opera, transmițând, de regulă, un mesaj profund cititorilor. Ioan Slavici, spre exemplu, în nuvela „Moara cu noroc” militează pentru o conduită morală. De vreme ce personajele sale încalcă acest cod, ele vor fi pedepsite, nuvela având un deznodământ tragic.

În concluzie, opera unui artist este direct influențată de personalitatea acestuia, de temperamentul său, de atitudinea sa față de anumite fapte umane, autorul concepând și dirijând în așa fel rodul imaginației sale, încât să transmită și lectorilor săi din crezul său ori din valorile spre care acesta aspiră

 

semnul-exclamarii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut rezolvarea testului de antrenament, te-ar putea interesa și:

Punctul ca semn de punctuație și ortografie (.)

Autori români: locul natal al celor mai importanți scriitori (15 întrebări)

Pseudonime literare: recunoști numele real al autorului?

Cum se numesc locuitorii din…? Test de 25 de întrebări cu demonime

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Rezolvarea testului de antrenament pentru Evaluarea Națională (1 martie, 2021)

 

Rezolvare test 8 de antrenament pentru Bacalaureat (26 aprilie 2021): Subiectul IB

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat