Vom discuta, în cele ce urmează, despre adjectivul „propriu” și despre confuziile care apar, cu privire la numărul „i”-urilor sale. La o scurtă căutare în DEX, putem arunca un ochi și peste sensul acestui cuvânt:
PRÓPRIU, -IE, proprii, adj. 1. Care aparține în mod exclusiv cuiva; personal. ◊ Nume (sau substantiv) propriu = nume care se dă unui lucru sau unei ființe spre a le deosebi de alte lucruri sau ființe din aceeași categorie și care se scrie cu inițială mare. 2. Caracteristic, specific. 3. Care este bun pentru…; indicat, potrivit, adecvat. 4. (Despre cuvinte, despre termeni) Care redă exact ideea ce trebuie exprimată. ◊ Expr. Propriu-zis = de fapt, la drept vorbind. ♦ (Despre sensuri) De bază, prim. – Din lat. proprius, fr. propre.
În sfârșit, dilema numărului de „i”-uri apare mai ales atunci când adjectivul precedă substantivul determinat, purtându-i articolul hotărât. Pe de-o parte, un „i” face parte din rădăcina cuvântului, cel de-al doilea este desinența de plural, iar cel de-al treilea va fi articoul hotărât (enclitic). Confuzia se va face la masculin, plural, desigur – deoarece acolo, forma articolului este „i”.
Propriii copii te-au căutat.
Propriii oameni te-au trădat.
La feminin/neutru plural, întrucât forma articolului hotărât este „-le”, nu vom mai avea niciun fel de confuzie:
Propriile fiice îl neglijează.
Propriile tablouri l-au scos din sărăcie.
Dacă avem de a face cu o topică standard, adică substantiv + adjectiv, numărul „i”-urilor se va reduce la doi, întrucât adjectivul nu va mai purta articolul hotărât al substantivului.
Să ai asupra ta documentele proprii.
Să reținem,
masculin, plural (N/Ac), neaccentuat: proprii
masculin, plural (N/Ac), accentuat (atunci când ajectivul precedă substantivul): propriii
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?