Care este forma de plural pentru „profil”? „Profile” sau „profiluri”?

Care este forma de plural pentru „profil”? „Profile” sau „profiluri”?

„Profile” ori „profiluri”? 🙂

Foarte des am ajuns să utilizăm cuvântul „profil”, fie că ne referim la cele create pe o rețea de socializare, fie că dorim să fotografiem din mai multe unghiuri. Cuvântul polisemantic ridică probleme în cazul formei sale de plural, pentru că unii spun „profiluri”, iar alții tind să creadă că sună mai bine „profile”. Probabil că cea din urmă formă este o asociere cu lexemul englezesc.

Spre surprinderea noastră, termenul nu are origine englezească, ci franceză (profil). Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 ne oferă o definiție generoasă care explică pe îndelete semnificațiile cuvântului.

 

PROFÍL, profiluri, s. n. 1. Contur, aspect al feței cuiva, privită dintr-o parte. ◊ Loc. adv. Din (sau în) profil = dintr-o parte. ♦ Fig. Portret, figură. 2. Înfățișare, aspect, formă. ♦ Caracter predominant al cuiva sau a ceva. ♦ Contur al unui lucru, al unei forme de relief etc. ◊ Profil geologic = reprezentare grafică a structurii geologice a unei porțiuni din scoarța terestră. ◊ Profil morfologic = reprezentare grafică în plan vertical, la o anumită scară, a reliefului unei regiuni. 3. Conturul unei secțiuni plane a unui obiect, a unui edificiu, a unui corp geometric. ♦ Conturul aparent al unui obiect, rezultat dintr-o proiecție ortogonală pe un plan. 4. Desen care reprezintă o secțiune verticală făcută într-o construcție sau în sol, pentru a indica distribuția sau structura acestora. ◊ Plan de profil = plan perpendicular pe două plane de proiecție și pe linia de pământ. ♦ Dispozitiv sau ansamblu de piese folosit pentru a indica, într-un plan vertical, limitele până la care trebuie să se întindă o lucrare. 5. Piesă decorativă, în relief, folosită la ornamentarea unei clădiri, la consolidări aparente, la îmbunătățirea acusticii unei săli etc. 6. Obiectivul de bază al producției unei întreprinderi, al activității unei instituții, căruia îi corespunde un anumit mod de organizare. – Din fr. profil.

 

În urma unei scurte analize, se poate observa că substantivul neutru are pluralul „profiluri”. Să verificăm aceste informații și în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române, pentru a ne asigura că totul este sub control.

 

DOOM3 (2021)

profil s. n.pl. profiluri

DOOM3

 

DOOM2 (2005)

profil s. n.pl. profiluri

Se pare că nu au apărut modificări între cele două ediții. Lucrurile rămân neschimbate, așa că, haideți să excludem din vocabularul nostru cuvântul „profile” dacă el și-a făcut simțită prezența până acum. Să spunem îndiferent de sensul său, profiluri de Facebook, de pildă, profiluri de metal sau de orice fel ar mai fi ele.

 

 

CORECT: profiluri

GREȘIT: profile

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

Care este forma de plural pentru „profil”? „Profile” sau „profiluri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat