„Viitor” sau „vitor”? Cum scriem corect?

viitor sau vitor vox valachorum

Cu toate că pentru unii va părea simplu subiectul, vom redacta acest articol pentru cei pe care chiar îi interesează. Astăzi avem în temă un subiect important și imprevizibil: „viitor” sau „vitor”. Cu câți (de) „i” se scrie corect acest  adjectiv / substantiv? De ce? Care este sensul acestui cuvânt? Vom încerca să răspundem numaidecât la aceste simple întrebări pentru a vă lămuri!

 

Iată ce ne spune Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția a III-a, din 2021). Singura formă corectă este cea cu dublu „i”. Forma  cu un singur „i” nu figurează nici măcar ca variantă:

 

 

DOOM3

viitor2 (desp. vi-i-s. n., (situații, perspective) (înv.pl. viitoruri

viitor1 (desp. vi-i-adj. m.pl. viitorif. sg. și pl. viitoare

 

 

Intereseantă este originea acestui termen. Știai că provine de la verbul „a veni”? Ei bine, da. Cuvântul „viitor” provine de la verbul „a veni” și sufixul „-tor” (sufix de agent / instrumental). Etimologic, termenul s-ar traduce prin „ceva / cineva care va veni”. Hai să vedem o definiție a termenului, așa cum apare în Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

 

VIITÓR, -OÁRE, (Iviitori, -oare, adj., (II 1s. n., (II 2viitoruri, s. n. I. Adj. Care va veni, care va fi, va exista, va apărea după momentul de față; proiectat într-o perioadă care va veni. ◊ Viața viitoare = (în concepțiile religioase) viața care ar continua și după moarte, într-o lume de apoi. (Gram.Timpul viitor (și substantivat, n.) = timp verbal care exprimă o acțiune ulterioară momentului vorbirii. II. S. n. 1. Timpul care urmează prezentului; viitorime. ◊ Loc. adv. Pe (sau în) viitor = de acum înainte. 2. Situație, stare care urmează să existe; perspectivă. ◊ Loc. adj. (Plin) de viitor sau cu viitor = cu perspective frumoase de dezvoltare. ◊ Expr. A avea viitor = a avea șanse de succes într-o acțiune; a-l aștepta o carieră plină de succes. [Pr.vi-i-] – Veni + suf. -tor.

 

 

O paradigmă mai amplă ne este oferită de Micul Dicționar Academic (din 2010):

 

viitor1, ~oare [At: CORESI, EV. 95 / P: vi-i~ / V: (învvenit~, venitoriu, ~iu, viet~ / Pl~i~oare a, (înv~uri sn / E: veni + -itor1 a (Înv) Care se deplasează apropiindu-se de cineva sau de ceva. 2 a (Înv) Care sosește undeva sau la cineva. 3 a (Înv) Care sosește pentru un timp limitat (în vizită) undeva sau la cineva. 4 a (Îoc prezent2 sau trecut2) Care va exista sau care se va produce după timpul prezent sau după epoca la care se referă vorbitorul, în cursul unui interval de timp neprecizat. 5 a (În credința creștină; d. viață, lume, vreme etc.) Care urmează să se desfășoare, să existe în cadrul eternității divine, după judecata lui Dumnezeu. 6 a (Pgn) Care există după moarte. 7 a (ÎsJudecata (cea) ~oare sau ~oarea judecată Judecata supremă la care Dumnezeu cheamă, la sfârșitul lumii, pe toți oamenii vii și morți pentru a le hotărî fericirea sau osânda veșnică. 8 a Care se va produce imediat după timpul prezent, conform unei anumite periodicități Si: următor9 a (D. persoane denumite prin poziția lor socială sau profesională; precedă de obicei cuvântul determinat) Care urmează să fie numit, recunoscut, consacrat ca atare. 10 a (D. persoane denumite prin poziția lor socială sau profesională; precedă de obicei cuvântul determinat) Care urmează să se găsească într-o anumită situație sau să îndeplinească un anumit rol. 11 sna (Grmșîs timp ~) (Timp verbal) care exprimă o acțiune ulterioară momentului vorbirii. 12-13 sf (Înv) Venire (1-2). 14 sn (învsf (Îoc prezent2 sau trecut2) Perioadă de timp variabilă, care urmează prezentului2 Si: (învviitorie (1), viitorime (2). 15 sn, (învsf Evenimente care se vor petrece în viitor (14Si: (învviitorie (2), viitorime (3). 16 sn (ÎlaDe ~ Care se va realiza, se va produce etc. într-o perioadă de timp ulterioară momentului prezent. 17 sn (ÎlavPe (sau în, pentru~ De acum înainte. 18 sn Viitorime (1). 19 sn Situație a unei persoane, a unei comunități etc., care urmează să existe de acum înainte sau care va apărea la un moment dat Si: perspectivă, (învviitorime (4). 20 sn Ceea ce poate ajunge cineva sau ceva în viitor1 (14Si: (învviitorime (5). 21 sn (Îla) (Plinde (mare~ sau cu ~ (mare) Care are toate condițiile pentru a ajunge pe treapta cea mai înaltă a unei ierarhii (sociale, politice, profesionale). 22 sn (Îal) Cu perspective mari de a se dezvolta. 23 sn (ÎlaFără ~ Care nu are perspective de a se dezvolta. 24-25 sn (ÎeA (nu) avea ~ A (nu) avea șanse de succes într-o acțiune. 26-27 sn (Îae) A (nu) avea perspective de a progresa, de a se dezvolta.

În concluzie:

Corect: viitor

Greșit: vitor

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici

 

Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și:

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

„Să ști” sau „să știi”? Cum este corect să scriem?

Expresii și locuțiuni care conțin cuvântul „așa” + quiz

Cazurile substantivului

Testul de antrenament 3 pentru Evaluarea Națională (9 mai 2022)

Testul de antrenament 5 pentru Evaluarea Națională (23 mai 2022)

„Viitor” sau „vitor”? Cum scriem corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat