„Dumerire” sau „dumirire”? Care este forma corectă, de fapt?

dumiri sau dumeri

Hai să ne „dumirim” ori să ne „dumerim” asupra acestei probleme! Astăzi vorbim despre un substantiv asupra căruia nu suntem siguri: „dumirire” sau „dumerire”. Care dintre cele două forme este, de fapt, cea corectă? Vom verifica lucrările de specialitate și vom veni cu un răspuns în așa fel încât să nu mai încapă îndoială! Haideți să vedem!

 

Deși acest substantiv, format prin derivare de la verbul „a dumiri” / „a dumeri” este mai rar utilizat, ne-ar prinde bine să ne lămurim, odată și pentru totdeauna, care dintre forme este cea „câștigătoare”.

 

Pentru început, vom arunca o privire în Dicționarul Explicativ al Limbii Române, unde ni se menționează, între paranteze, că ambele forme sunt acceptate, iar „dumerire” este, de fapt, o variantă pentru „dumirire”:

 

DUMIRÍRE s. f. (Rar) Acțiunea de a (se) dumiri și rezultatul ei; lămurire, înțelegere, clarificare. [Var.dumeríre s. f.] – V. dumiri.

 

În caz că te întrebai, antonimul său se poate obține ușor prin prefixarea cu „ne-”:

 

NEDUMERÍRE, nedumeriri, s. f. Starea celui nedumerit; mirare; încurcătură. – Pref. ne- + dumerire.

 

O definiție mai amplă pentru verbul „a dumeri” ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

dumerí [At: CORESI, EV. 525 / V: ~mirí, dom~, domirí / Pzi: ~resc / Cj: 3 (îvrsă dumere / E: bg домержа1 vr A se lămuri în legătură cu o problemă, o situație încurcată, neclară. 2 vr (Pex) A-și da seama de ceva. 3 vt A ajuta pe cineva să înțeleagă ceva. 4 vt (Îvr) A clarifica o situație neclară, încurcată. 5 vt (Înv) A face pe cineva să cedeze Si: a îndupleca. 6 vt (Înv) A face pe cineva să primească ceva. 7 vr (Pex) A îmblânzi. 8 vr (Înv) A se îndupleca. 9 (Învpex) A se potoli. 10 vr (Îvr) A se hotărî. 11 vr (Îvr) A se mira.

 

 

În ceea ce privește forma corectă, Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2022) ne lămurește:

 

DOOM3

!dumirí/dumerí (a ~) (fam.vb.ind. prez. 1 sg. și 3 pl. dumirésc/dumerésc, imperf. 3 sg. dumireá/dumereá; conj. prez. 3 să dumireáscă/să dumereáscă

 

 

 

Ambele forme sunt recunoscute de DOOM3, prin urmare pot fi utilizate în comunicarea scrisă și / sau orală!

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Tipare textuale: definiții, explicații și exemple

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

„Dumerire” sau „dumirire”? Care este forma corectă, de fapt?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat