„Patente” sau „patenturi”? Care este pluralul corect?

patente sau patenturi

Cu siguranță că nu ne este necunoscut acest substantiv „patent”; astăzi vom discuta despre forma sa de plural. Oscilăm, astfel, între „patente” și patenturi”. Care este forma de plural? Haideți să aflăm împreună!

 

 

Fie că vorbim despre brevetul unei invenții sau despre acel clește pe care îl recunoaștem cu ușurință în orice atelier, pluralul corect, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) este „patente”:

 

!patént2 (clește, brevet de invenție) s. n.pl. paténte

 

Dacă ne referim la adjectivul „patent”, atunci discutăm despre un adjectiv variabil, cu 4 forme flexionare:

 

patént1 adj. m.pl. paténți; f. paténtă, pl. paténte

 

Haideți să revedem și sensurile acestui cuvânt. Vom expune aceste definiții ale termenului, extrase din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

PATÉNT1, -Ă, patenți, -te, adj. (Despre sisteme și obiecte tehnice) Construit în chip special pentru a prezenta garanții de soliditate, de bună funcționare sau pentru a putea fi folosit ușor; care funcționează perfect. ◊ Clește patent (și substantivat, n.) = clește special cu care se pot executa diferite operații de apucare, de tăiere etc. ♦ (Substantivat, f.) Capsă, buton de încheiat. ♦ (Substantivat, n.) Un fel de târnăcop, folosit în mine. – Din germ. Patent.

 

PATÉNT2, -Ă, patenți, -te, adj. (Despre acțiuni sau manifestări ale omului) Care nu se poate tăgădui; de netăgăduit, evident; autentic. – Din fr. patent.

 

PATÉNT3 s. n. v. patentă.

PATÉNTĂ, patente, s. f. 1. Drept exclusiv pe care îl are un inventator de a pune în fabricație și în vânzare produsul invenției sale; act, diplomă prin care se acordă acest drept; brevet de invenție. ♦ Fig. (Ir.) Sistem, procedeu (propriu cuiva). ♦ Certificat, dovadă. ◊ Patentă de sănătate = act eliberat conducerii unui vas maritim, la plecarea dintr-un port, prin care se adeverește starea sanitară bună a echipajului. Patentă consulară = scrisoare de acreditare a unui consul. ♦ Drept de a profesa, de a exercita (pe cont propriu) o activitate sau o acțiune comercială. 2. (Înv.) Impozit anual plătit de negustori și de liber-profesioniști; act prin care se confirma plata acestui impozit și dreptul de exercitare a comerțului sau a profesiei libere. [Var.patént s. n.] – Din fr. patente, germ. Patent.

Prin urmare,

Corect: (s.n.) patente, / (adj.) patent, patentă, patenți, patente

Greșut: patenturi

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Super ofertă” sau „superofertă”?

„Un viespe” sau „o viespe”? De ce gen este acest substantiv

„Portofele” sau „portofeluri”? Care este forma corectă de plural?

 

 

 

 

 

„Patente” sau „patenturi”? Care este pluralul corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat