„Neapărat” sau „neaparat”?

„Neapărat” sau „neaparat”?

Prin „neapărat” putem înțelege mai multe lucruri. În primul rănd, ne gândim la o persoană care nu este apărată sau la adverbul care ne arată că ceva este inevitabil. Astăzi ne oprim asupra celui de-al doilea pentru o scurtă analiză.

Atunci când ne gândim la adjectivul „neapărat” ne putem da seama cu ușurință că el este un cuvânt derivat de la apărat la care se adaugă prefixiul negativ ne-. Îl regăsim, de asemenea, și în expresii precum a avea nevoie neapărat de ceva, care are sensul de a avea nevoie absolută. Priviți și definiția lui din DEX.

NEAPĂRÁT, -Ă, neapărați, -te, adj.adv. I. Adj. 1. De care nu te poți lipsi, care este (absolut) necesar; indispensabil. ◊ Expr. A fi de (sau a avea) neapărată nevoie (sau trebuință) = a fi de (sau a avea) absolută nevoie. 2. (Rar) Căruia nu i te poți împotrivi, care nu poate fi ocolit, evitat sau omis; fatal, inevitabil. II. Adv. în mod necesar, cu orice preț; negreșit. [Pr.ne-a-] – Pref. ne- + apărat.

În schimb, dacă ne raportăm la adverbul neapărat lucrurile stau diferit. Din cauza hipercorectitudinii, mulți români înlocuiesc litera (vocala) ă cu a în special în vorbirea curentă / discursuri, rezultând astfel neaparat, formă considerată complet greșită în Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în vigoare. Despărțit în silabe, termenul va arăta astfel ne-a-pă-rat, iar accentul va cădea mereu pe vocala a din ultima silabă.

*neapărát2 (ne-a-) adv.

Aveți mare grijă pentru a nu repeta greșeala aceasta destul de frecventă printre noi.

Avem neapărat nevoie de ajutorul tău.

 

Prin urmare,

Corect: neapărat

Greșit: neaparat

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

„Anticipă” sau „anticipează”? Care este forma corectă a verbului?

„Anticipă” sau „anticipează”? Care este forma corectă a verbului?

Forma corectă a cuvântului

„Neapărat” sau „neaparat”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat