„Năprasnic” sau „năpraznic”? Cum trebuie să scriem?

năprasnic sau năpraznic

Când vine frigul, vântul bate cu putere, iar tot ceea ce îți dorești este să te bagi la căldură și să te bucuri de un ceai sau de o ciocolată caldă, cu siguranță vorbim despre un ger „năprasnic” sau „năpraznic”. Astăzi vom afla cum trebuie să ne exprimăm în scris! Care este forma corectă, până la urmă? Dar știai că există și o plantă cu acest nume? Sunt omonime, așa este. Vei afla mai multe, dacă citești acest articol!

 

 

Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021), forma corectă este cea cu „s”, fie că ne referim la adjectivul „năprasnic”, fie că ne referim la substantivul omonim (este vorba despre o plantă cu acest nume).

 

DOOM3

 

năprásnic1 (nă-pras-) adj. m.pl. năprásnici; f. năprásnică, pl. năprásnice

                   2 (plantă) (nă-pras-) s. m.pl. năprásnici

 

 

Vorbim despre un cuvânt care poate avea destul de multe sensuri. Să vedem câte dintre acestea vă sunt cunoscute. Haideți totuși să vedem și o definiție a acestui termen, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române: Poate aflăm ceva nou astăzi!

NĂPRÁSNIC, -Ă,ci, -ce, adj.s. m.s. f. I. Adj. 1. (Adesea adverbial) Care survine în mod neprevăzut, dintr-odată; care se petrece fulgerător (și neplăcut); neașteptat, subit. 2. (Adesea adverbial) Care nu poate fi stăpânit; năvalnic, impetuos. ♦ (Despre oameni) Care nu-și poate stăpâni sentimentele, care acționează cu violență; impulsiv, violent; aprig. 3. Care înspăimântă, îngrozește (prin comportare); îngrozitor, cumplit. 4. Care depășește cu mult limitele obișnuite (prin mărime, intensitate); extraordinar, cumplit. ♦ (Substantivat, m.; rar) Om voinic, vlăjgan. II. Subst. 1. S. m. Plantă erbacee din familia compozeelor, cu flori galbene- albe, cu frunze rigide acoperite cu peri moi și cu tulpina dreaptă (Chrysanthemum corymbosum). 2. S. f. Plantă erbacee cu tulpina dreaptă, păroasă, cu frunze palmate și cu flori roșii-roz și miros neplăcut (Geranium robertianum). – Din sl. naprasĭnŭ.

 

 

Prin urmare,

Corect: năprasnic

Greșit: năpraznic

 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)

Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)

 

sursa imagine:  https://www.cheapsnowgear.com/

 

„Năprasnic” sau „năpraznic”? Cum trebuie să scriem?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat