„Muschetar” sau „mușchetar”?

„Muschetar” sau „mușchetar”?

Priviți dovada vie a faptului că variantă incorectă a unui cuvânt poate ajuge cu timpul corectă. Voi cum spuneți? „Muschetar” sau „mușchetar”? Haideți să ne actualizăm informațiile.

Este vorba despre substantivul masculin mușchetar, care era folosit în varianta care conținea litera s, muschetar. Explicația care stă în spate este simplă. Termenul este derivat de la muschetă, nu de la mușchi. Mai exact din 2005 ea a redevenit corectă, acceptate fiind ambele forme.

Iată explicația din Dicționarul Explicativ al Limbii Române.

MUSCHETÁR, muschetari, s. m. Soldat infanterist înarmat cu muschetă în Evul Mediu; nobil care făcea parte din corpul de cavalerie în serviciu la curtea regilor Franței. [Var.mușchetár s. m.] – Din fr. mousquetaire.

Lexemul provine din limba franceză, de la mousquetaire, având ca forme de plural muschetari, respectiv mușchetari. Citește explicația din DOOM2:

muschetár / mușchetár s. m.pl. muschetári / mușchetári

Astfel, putem spune Muschetarii/mușchetarii sunt pregătiți de apărare. Cu toate acestea se preferă folosirea primei variante. Pentru a vă delecta puțin vă propunem să vizionați filmul românesc pentru copii Mușchetarii în vacanță.

 

În concluzie,

Corect: muschetar, mușchetar

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

„Muschetar” sau „mușchetar”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat