„Metrii” sau „metri”?

„Metrii” sau „metri”?

Care să fie unitatea fundamentală de măsură pentru lungime? Bineînțeles că METRUL. Vă propun să îl privim astăzi nu din punct de vedere al științelor exacte, ci mai degrabă lingvisic. Să fie „metri” sau „metrii” la plural?

Cuvântul despre care vorbim are o etimologie regăsită într-o limba latină și neolatină, franceza. Definirea amplă a termenului extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române așteaptă mai jos să fie citită.

MÉTRU, metri, s. m. 1. Unitate fundamentală de măsură pentru lungime din sistemul metric. 2. Instrument (alcătuit dintr-o riglă, bandă gradată de metal, de lemn etc.) egal cu un metru (1) și divizat în centimetri și milimetri, cu care se măsoară lungimile. ♦ Bucată de lemn (de foc) lungă de aproximativ un metru (1); stivă de lemne (de foc) egală cu aproximativ un metru cub. 3. Grup de silabe constituind unitatea de măsură a versului; p. ext. ritm determinat de împărțirea unui vers în silabe. 4. (Muz.) Ordinea succesiunii unităților de timp, determinată de accente tari sau slabe; sistemul de organizare a ritmului; ritm, cadență. – Din fr. mètre, lat. metrum.[1]

„Metrii” vom scrie doar atunci când articulăm hotărât substantivul masculin la plural. Pentru forma simplă de plural vom scrie „metri”, cu un singur „i”. De ce? Pentru că la singular nu are un alt „i” în rădăcină.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române întărește această idee, oferind următoarele detalii.

métru (me-tru) s. m.art. métrul; pl. métri, art. métrii; simb. m

Simbolul pentru unitatea de măsură se notează m fără a fi nevoie de atașarea punctului imediat după abreviere.

În aceeași situație se înscriu și cuvintele kilometru, centimetru, litru și altele atunci când vine vorba de formele corecte ale substantivelor la plural.

 

În concluzie,

Corect: metri

Greșit: metrii

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Metrii” sau „metri”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat