„Bugeturi” sau „bugete”?

„Bugeturi” sau „bugete”?

Bugetul poate deveni o chestiune controversată, mai ales când privim termenul din punct de vedere gramatical. Care să fie forma lui corectă de plural? „Bugete” sau „bugeturi”?

Lexemul „buget” provine din limba franceză, de la „budget”. Există și în limba română o variantă identică cu franțuzismul, dar foarte rar folosită și neatestată. Dacă urmărim în dicționarele explicative cuvântul în cauză vom vedea că i se atribuie două sensuri. Ele vă sunt prezentate mai jos.

BUGÉT1, bugete, s. n. Evidența veniturilor și repartizarea lor pe categorii de cheltuieli dintr-o anumită perioadă (de obicei un an) ale unui stat, organizații, familii etc. [Var.: (rar) budgét s. n.] – Din fr. budget.

BÚGET2, -Ă adj. v. buged.

În cazul în care nu știți la ce se referă adjectivul „buged” puteți descoperi în rândurile care urmează. Articolul este extras din Dicțonarul Explicativ al Limbii Române din 2009.

BÚGED, -Ă, bugezi, -de, adj. (Reg.; despre obrazul oamenilor) Buhăit, umflat, puhav. [Var.búget, -ă adj.] – Lat. *buccidus (< bucca).

Nu vrem să deviem de la subiect, așa că revenim la venituri și repartizarea lor. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în actualitate, forma corectă este „bugete”, nu „bugeturi”, cu accentul pe vocala e.

bugét s. n.pl. bugéte

Tot în acest dicționar morfologic apare și adjectivul regional „buged” cu toate formele lui.

búged (reg.adj. m.pl. búgezi; f. búgedă, pl. búgede

Mare grijă la cum folosiți „bugetele”. 🙂

 

În concluzie,

Corect: bugete

Greșit: bugeturi

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Bugeturi” sau „bugete”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat