„Bășică” sau „beșică”?

„Bășică” sau „beșică”?

De la prea multă muncă fizică ne putem alege chiar și cu „beșici”… sau să fie „bășici”. Răspunsul îl vom afla doar dacă vom cerceta lucrările normative în vigoare, de la dicționare explicative, la dicționare morfologice.

Cuvântul are o etimologie latină, iar sensurie prezentate în Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009 sunt în număr de patru. Articolul vă stă la dispoziție cu un rând mai jos.

BĂȘÍCĂ, bășici, s. f. 1. Sac membranos din corpul oamenilor și al animalelor, în care se strâng unele secreții ale organismului; vezică. Bășica fierii. ♦ Spec. Sac membranos din corpul unui porc sau al altui animal, uscat și întrebuințat ca pungă, burduf etc. ♦ Organ intern, plin cu aer, care ajută peștii la plutire. 2. Umflătură a pielii conținând o materie lichidă (seroasă). 3. Umflătură mică, plină cu aer, care se face la suprafața lichidelor (în timpul fierberii), a aluatului (în urma dospirii) etc. 4. Obiect (de sticlă) în formă sferică. ♦ (Arg.) Minge (de fotbal). [Var.: (reg.beșică s. f.] – Lat. *bessica (= vessica).

Se pare că în limbaj argotic, „bășică” este numătă și mingea. Există și varianta „beșică” în unele regiuni ale țării, însă ea nu este integrată în lista cuvintelor atestate.

Cel care dictează norma este Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române apărut în 2005. Răsfoindu-l veți veți vede că apare doar „bășică” și nicidecum „beșică”. La plural vom spune „bășici”, iar artcularea lui la gentiv-dativ este „bășicii”.

bășícă s. f.g.-d. art. bășícii; pl. bășíci

De asemenea, dacă nu știai, există și verbul „a bășica” care are sensul de „a produce sau a face bășici; a (se) umple de bășici.”.

bășicá (a ~) vb.ind. prez. 3 bășícă

 

În concluzie,

Corect: bășică

Greșit: beșică

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Expresii și locuțiuni cu termenul „șarpe” + quiz

Subiectul 2 pentru Bacalaureat (test grilă de 15 întrebări)

„Plumb” de George Bacovia: 25 de întrebări

„Bășică” sau „beșică”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat