„Jantă” sau „geantă”? Tu te exprimi corect?

geanta sau janta vox valachorum

O altă greșeală de limbă – dintre multe altele este aceasta: „jantă” sau „geantă”. Care dintre forme este corectă sau, mai bine spus, când o folosim pe una și când pe cealaltă?

 

Tendința de a confunda sunetele „ge” / „gi” cu consoana „j” este una destul de vehiculată, mai ales în limba vorbită. Avem chiar și un articol în care vorbim despre „corigent” și „corijent” (aici ambele variante sunt corecte). Vom presupune că această confuzie a venit odată cu împrumuturile franceze, unde, într-adevăr, grupurile „ge” / „gi” se citesc „j”.

 

În cazul „geantă” sau „jantă” trebuie să lămurim un lucru, încă de la bun început: vorbim despre două substantive cu sensuri total diferite. Cele două formează o pereche paronimică. Le vom lua, așadar, pe rând!

 

Cuvântul „geantă” provine din limba turcă, de la çanta și este definit de Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

GEÁNTĂ, genți, s. f. Obiect din piele, din pânză, din material plastic etc. de formă dreptunghiulară, având în interior una sau mai multe despărțituri, care servește la transportarea cu mâna a unor acte, cărți, caiete etc.; servietă. ♦ Poșetă. – Din tc. çanta.

 

Atenție! Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021) notează varianta cu „ge-” ca singura corectă pentru acest obiect mai sus descris:

DOOM3

 

geántă (servietă) s. f.g.-d. art. génții; pl. genți

 

 

 

Forma „jantă” se referă la cu totul altceva.  Conform DEX:

 

JÁNTĂ, jante, s. f. Partea exterioară periferică a unei roți de autovehicul, de bicicletă etc., construită astfel încât să permită montarea pe roată a unui pneu. ◊ Expr. A rămâne (sau a fi) pe jantă = a) a avea cauciucul dezumflat; b) (fam.) a rămâne fără bani, a fi lefter. [Var.geántă s. f.] – Din fr. jante.

 

Atenție: DOOM3 indică, de asemenea, o singură variantă acceptată și pentru acest substantiv – aceea scrisă cu „j”. Chiar dacă DEX menționează „geantă” ca variantă, forma corectă conform normei este cea cu „j”, „jantă”

DOOM3

jántă (parte a roții) s. f.g.-d. art. jántei; pl. jánte

 

 

 

Să vedem și două enunțuti cu substantivele discutate:

Ce genți frumoase au la mall! Trebuie neapărat să ne cumpărăm câte una!

Îmi plac jantele de pe noua ta mașină. Sunt din aluminiu?

 

 

Prin urmare,

Geanta: recipient confecționat pentru depozitarea și transportarea unor bunuri de mici (sau medii, după caz) dimensiuni;

Janta:  componenta (de metal la mașini ori dintr-un aliaj plastic rezistent la alte mijloace de transport) care are rolul de a permite montarea unei anvelope (pneu / cauciuc). 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?

„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?

„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?

„Jantă” sau „geantă”? Tu te exprimi corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat