„Zmeie” sau „zmei”?

„Zmeie” sau „zmei”?

Lumea copilăriei reprezintă fantasticul vârstei, cel în care persoanejele poveștilor zboară, iar animalele vorbesc. Dar te-ai întrebat vreodată care e pluralul cuvântului „zmeu”? Zmeie sau zmei?

Dacă vorbim despre zmeu, avem de-a face cu o omonimie lexicală. În primul rând, acesta are semnificația personajului mitic din bazme, iar în al doilea rând ne gândim la jucăria înălțată pe cer în bătaia vântului. Cuvântul zmeu provine din limba slavă de la zmij. Acesta are două forme de plural accepate, dar nu utilizate oricum, ci în funcție de semnificația pe care o poartă. Privește mai întâi definiția din DEX:

ZMEU, (Izmei, s. m., (IIzmeie, s. n. I. S. m. 1. (În mitologia populară românească) Personaj reprezentând întruchiparea fabuloasă a forțelor răului. 2. Balaur. 3. (În credințele populare) Boală pricinuită de dragoste. II. S. n. Jucărie făcută dintr-un dreptunghi de hârtie, pânză etc. fixat pe un schelet ușor de lemn, care se ridică în aer la bătaia vântului și care este mânuită de pe pământ cu ajutorul unei sfori lungi. – Din sl. zmij.

Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 ne conduce spre următoarele informații:

zmeu1 (ființă fantastică) s. m.art. zméul; pl. zmei, art. zmeii

zmeu2 (jucărie) s. n.art. zméul; pl. zméie

De aici aflăm că pluralul pentru ființa fantastică este zmei (articulat zmeii), iar pentru jucărie este zmeie (articulat zeul). Fiți foarte atenți pe care dintre ele le alegeți pentru o cumuicare corectă.

 

Corect: zmeie, zmei (în funcție de contextul folosit)

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

 

„Zmeie” sau „zmei”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat