Identifică o trăsătură morală. Definiție și exemple

Identifică o trăsătură morală. Definiție și exemple

În multe dintre cerințele pentru examenele finale se cere identificarea trăsăturilor moale a unui personaj, astfel că ne punem întrebarea ce înseamnă trăsătură morală. În acest articol ne propunem să oferim o definire a termenului însoțită de explicații și exemple care să îți fie utilă pe viitor.

Trăsăturile morale reprezintă caracteristici ale personajelor pe care le deducem, de obicei, în mod indirect prin observarea comportamentului și a atitudinii lor cu celelalte personaje care participă la acțiune. Ele pot fi exprimate și în mod direct sau chiar prin autocaracterizare. Trăsăturile morale pot fi așezate în paralel cu trăsăturile fizice care prezintă aspectul fizic al personajului în cauză.

Deschidem o listă cu fiecare trăsătură morală des întâlnită în testele de antrenament. Alături de acestea veți găsi și explicațiile în conformitate cu definițiile din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.

VIVACITATE

VIVACITÁTE s. f. Vioiciune, sprinteneală (în mișcări, în comportări, în reacții). – Din fr. vivacité, lat. vivacitas, -atis.

 

PERSPICACITATE

PERSPICACITÁTE s. f. Calitatea de a fi perspicace; agerime, ascuțime (de minte), istețime, pătrundere. – Din fr. perspicacité.

 

COMPASIUNE

COMPASIÚNE s. f. Milă, compătimire. [Pr.-si-u-] – Din fr. compassion.

 

EXTRAVAGANȚĂ

EXTRAVAGÁNȚĂ, extravaganțe, s. f. Purtare, ținută, atitudine ieșite din comun; faptă lipsită de judecată; excentricitate, ciudățenie, bizarerie. – Din fr. extravagance.

 

GENEROZITATE

GENEROZITÁTE s. f. Calitatea omului generos; mărinimie; dărnicie, munificență. – Din fr. générosité.

 

LOIALITATE

LOIALITÁTE s. f. Însușirea de a fi loial; sinceritate, lealitate. [Var.: loaialitáte s. f.] – Loial + suf. -itate.

 

ONESTITATE

ONESTITÁTE s. f. Cinste, corectitudine. – Onest + suf. -itate.

 

RESPONSABILITATE

RESPONSABILITÁTE, responsabilități, s. f. Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele; răspundere. ♦ Funcție, sarcină de răspundere. – Din fr. responsabilité.

 

TOLERANȚĂ

TOLERÁNȚĂ, toleranțe, s. f. 1. Faptul de a tolera; îngăduință, indulgență.  – Din fr. tolérance.

 

GENEROZITATE

GENEROZITÁTE s. f. Calitatea omului generos; mărinimie; dărnicie, munificență. – Din fr. générosité.

 

ALTRUISM

ALTRUÍSM s. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. – Din fr. altruisme.

 

SERIOZITATE

SERIOZITÁTE s. f. 1. Însușirea, calitatea de a fi serios; p. ext. comportare, ținută care denotă această însușire; gravitate, importanță, însemnătate. [Pr.: -ri-o-] – Serios + suf. -itate.

 

SOCIABILITATE

SOCIABILITÁTE s. f. Însușirea de a fi sociabil; comunicativitate. [Pr.: -ci-a-] – Din fr. sociabilité.

 

CURIOZITATE

CURIOZITÁTE, curiozități, s. f. 1. Dorință de a cunoaște (amănunțit) ceva nou sau neobișnuit; manifestare a interesului pentru un lucru deosebit. – Din fr. curiosité, lat. curiositas, -atis.

 

PASIUNE

PASIÚNE, pasiuni, s. f. 1. Stare afectivă deosebit de intensă și durabilă pentru cineva sau pentru ceva; dragoste foarte puternică; manifestare, exteriorizare a unui astfel de sentiment. – Din fr. passion, lat. passio, -onis, germ. Passion.

 

DRAGOSTE

DRÁGOSTE, dragoste s. f. I. Sentiment de afecțiune pentru cineva sau ceva; spec. sentiment de afecțiune față de o persoană; iubire, amor.  – Din sl. dragostĭ.

 

ORIGINALITATE

ORIGINALITÁTE, (2) originalități, s. f. 1. Însușirea de a fi original (2, 3); spec. fel particular de a fi. 2. Faptă originală (3); ciudățenie, excentricitate, extravaganță. – Din fr. originalité.

bibliografieNu este de ajuns doar să o numim după ce o identificăm în text, trăsătura morală trebuie justificată pentru un răspuns bine punctat. Sper că ți-a fost de folos acest articol. Te mai așteptăm pe pagina noastră.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

Dacă ți-a plăcut acest articol despre trăsătura morală a unui personaj, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

 

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

Tipare textuale: definiții, explicații și exemple

„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?

„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?

 

Identifică o trăsătură morală. Definiție și exemple

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat