În multe dintre cerințele pentru examenele finale se cere identificarea trăsăturilor moale a unui personaj, astfel că ne punem întrebarea ce înseamnă trăsătură morală. În acest articol ne propunem să oferim o definire a termenului însoțită de explicații și exemple care să îți fie utilă pe viitor.
Trăsăturile morale reprezintă caracteristici ale personajelor pe care le deducem, de obicei, în mod indirect prin observarea comportamentului și a atitudinii lor cu celelalte personaje care participă la acțiune. Ele pot fi exprimate și în mod direct sau chiar prin autocaracterizare. Trăsăturile morale pot fi așezate în paralel cu trăsăturile fizice care prezintă aspectul fizic al personajului în cauză.
Deschidem o listă cu fiecare trăsătură morală des întâlnită în testele de antrenament. Alături de acestea veți găsi și explicațiile în conformitate cu definițiile din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009.
VIVACITATE
VIVACITÁTE s. f. Vioiciune, sprinteneală (în mișcări, în comportări, în reacții). – Din fr. vivacité, lat. vivacitas, -atis.
PERSPICACITATE
PERSPICACITÁTE s. f. Calitatea de a fi perspicace; agerime, ascuțime (de minte), istețime, pătrundere. – Din fr. perspicacité.
COMPASIUNE
COMPASIÚNE s. f. Milă, compătimire. [Pr.: -si-u-] – Din fr. compassion.
EXTRAVAGANȚĂ
EXTRAVAGÁNȚĂ, extravaganțe, s. f. Purtare, ținută, atitudine ieșite din comun; faptă lipsită de judecată; excentricitate, ciudățenie, bizarerie. – Din fr. extravagance.
GENEROZITATE
GENEROZITÁTE s. f. Calitatea omului generos; mărinimie; dărnicie, munificență. – Din fr. générosité.
LOIALITATE
LOIALITÁTE s. f. Însușirea de a fi loial; sinceritate, lealitate. [Var.: loaialitáte s. f.] – Loial + suf. -itate.
ONESTITATE
ONESTITÁTE s. f. Cinste, corectitudine. – Onest + suf. -itate.
RESPONSABILITATE
RESPONSABILITÁTE, responsabilități, s. f. Obligația de a efectua un lucru, de a răspunde, de a da socoteală de ceva, de a accepta și suporta consecințele; răspundere. ♦ Funcție, sarcină de răspundere. – Din fr. responsabilité.
TOLERANȚĂ
TOLERÁNȚĂ, toleranțe, s. f. 1. Faptul de a tolera; îngăduință, indulgență. – Din fr. tolérance.
GENEROZITATE
GENEROZITÁTE s. f. Calitatea omului generos; mărinimie; dărnicie, munificență. – Din fr. générosité.
ALTRUISM
ALTRUÍSM s. n. Atitudine morală sau dispoziție sufletească a celui care acționează dezinteresat în favoarea altora; doctrină morală care preconizează o asemenea atitudine. – Din fr. altruisme.
SERIOZITATE
SERIOZITÁTE s. f. 1. Însușirea, calitatea de a fi serios; p. ext. comportare, ținută care denotă această însușire; gravitate, importanță, însemnătate. [Pr.: -ri-o-] – Serios + suf. -itate.
SOCIABILITATE
SOCIABILITÁTE s. f. Însușirea de a fi sociabil; comunicativitate. [Pr.: -ci-a-] – Din fr. sociabilité.
CURIOZITATE
CURIOZITÁTE, curiozități, s. f. 1. Dorință de a cunoaște (amănunțit) ceva nou sau neobișnuit; manifestare a interesului pentru un lucru deosebit. – Din fr. curiosité, lat. curiositas, -atis.
PASIUNE
PASIÚNE, pasiuni, s. f. 1. Stare afectivă deosebit de intensă și durabilă pentru cineva sau pentru ceva; dragoste foarte puternică; manifestare, exteriorizare a unui astfel de sentiment. – Din fr. passion, lat. passio, -onis, germ. Passion.
DRAGOSTE
DRÁGOSTE, dragoste s. f. I. Sentiment de afecțiune pentru cineva sau ceva; spec. sentiment de afecțiune față de o persoană; iubire, amor. – Din sl. dragostĭ.
ORIGINALITATE
ORIGINALITÁTE, (2) originalități, s. f. 1. Însușirea de a fi original (2, 3); spec. fel particular de a fi. 2. Faptă originală (3); ciudățenie, excentricitate, extravaganță. – Din fr. originalité.
Nu este de ajuns doar să o numim după ce o identificăm în text, trăsătura morală trebuie justificată pentru un răspuns bine punctat. Sper că ți-a fost de folos acest articol. Te mai așteptăm pe pagina noastră.
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut acest articol despre trăsătura morală a unui personaj, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:
„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?
„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?
Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)
„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!
Tipare textuale: definiții, explicații și exemple
„Shaorma” sau „șaorma”? Cum se scrie corect în română?
„Premisa” sau „premiza”? Care este varianta corectă?