„Fuzelaj” sau „fuselaj”?

„Fuzelaj” sau „fuselaj”?

Dacă auzim spunându-se fuselaj sau fuzelaj, mai întâi ne întrebărm ce semnificație are acest cuvânt, după care cercetăm forma lui corectă.

Provenit din limba frannceză de la fuselage, termenul desemnează corpul unui avion care face legătura între aripi și ampenaje. Definița lui completă o puteți citi din Dicționarul Explicativ al Limbii Române din 2009. Articolul de dicționar vă stă la dispoziție mai jos.

FUZELÁJ, fuzelaje, s. n. Corp de formă aerodinamică al unui avion sau al unui planor, care face legătura între aripi și ampenaje și care poartă încărcătura, postul de pilotaj, comenzile etc. – Din fr. fuselage.

Deseori sunetele s și z sunt confundate. În acest caz, lexemul nostru nu conține litera s, ci z, astfel că vom spune și vom scrie fuzelaj. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române di 2005, forma de plural a substantivului neutru este fuzelaje.

fuzeláj s. n.pl. fuzeláje

Chair dacă este un termen care nu se folosește de zi cu zi, este important să cunoaștem atât semnificația lui, cât și formma corectă pentru o limbă română sănătoasă.

 

Prin urmare,

Corect: fuzelaj

Greșit: fuselaj

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Fuzelaj” sau „fuselaj”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat