Figuri de stil: EPITETUL (+joc)

Figuri de stil: EPITETUL

Printre cele mai des utilizate figuri de stil se numără și epitetul. Este modalitatea cea mai simplă de a descrie o imagine într-un mod comprimat. Dar pentru a înțelege mai bine despre ce este vorba, să vedem ce înseamnă „epitet”.

EPITETUL reprezintă procedeul artistic prin care se asociază atribute obiectelor, ființelor, fenomenelor, rezultând astfel o valoare estetică. De cele mai multe ori epitetul determină un substantiv sau un verb cu scopul de a evidenția însușiri deosebite.

Mai simplu spus, epitetul este o figură utilizată de scriitor pentru a expune însușiri, de a contura imagine expresivă în raport cu propriile sale gânduri. Dar nu orice substantiv căruia i se alătură un adjectiv este epitet. Există cazuri în care determinatul trebuie așezat pentru a exprima o anumită idee, cum ar fi : „salcie plângătoare”.

Să aducem câteva exemple de epitete din operele literare:

  • Mihai Eminescu: „Și clopote de alarmă răsuna răgușit.”
  • Lucian Blaga: „Zborul bufniței e cald și-i moale.”
  • George Bacovia: „Primăvară…/O pictură parfumată cu vibrări de violet.”

Bineînțeles că, epitetul poate fi asociat și altor figuri de stil, asftel se pot obține figuri combinate (bivalente), cu o dublă valoare stilistică, cum ar fi: epitet metaforic, epitet personificator sau altele. Dar la un nivel mai simplist nu este greșit a spune că figura respectivă este doar epitet și nu epitet metaforic sau de alt fel.

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

Vezi și:

Funcțiile sintactice ale verbelor (formele nepersonale)

Figuri de stil: EPITETUL (+joc)

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat