Despre „get-beget”

Despre „get-beget”

Ești român get-beget? Ce înseamnă acest lucru? Să ne îndreptăm puțin atenția asupra etimologiei acestui cuvânt și asupra modului său de grafiere.

Termenul este de origine turcă, cet-beced și face referire la genealogie – de la strămoș la strămoș, astăzi cu sensul de autentic, adevărat.. Adjectivul invariabil a fost atestat încă din secolul XIX, fiind folosit atât în registrul colocvial, cât și în cel literar. Se poate observa apariția lui chiar și în teatrul lui Alecsandri: „Vă e ruşine să fiţi Moldoveni curaţi, Români get-beget.“, precum și în alte opere literare.

Conform DEX,

get-beget ain [At: ALECSANDRI, T. 995 cf 42 / V: eget-beget / E: tc čed-bi-čed] (Mun; Mol; d. persoane; adesea întărit ironic prin „coada vacii”) 1 Din moși-strămoși. 2 Neaoș. 3 Autentic.

În zona Moldovei și a Munteniei cuvântul este folosit în expresia get-beget, coada vacii, bineînțeles cu tentă ironică. Aceasta este asociat țăranului român și activităților lui specifice în creșterea animalelor.

Pentru o grafiere corectă, get-beget va fi scris întotdeauna cu cratimă și nicidecum în alte moduri (get beget, getbeget).

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

Vezi și:

„Abea” sau „abia”?

Despre „get-beget”

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat