„Extravertit” sau „extrovertit”? Cum se spune corect?

„Extravertit” sau „extrovertit”? Cum se spune corect?

Oamenii se pot categorisi în două categorii, introvertiți și extravestiți. Unii ne-ar contrazice, spunând că „extrovertiți” este cuvântul potrivit. Să verificăm totuși…

Cei doi termeni amintiți adineauri (chiar trei, dacă îl luăm în considerare și pe ultimul) sunt specifici domeniului psihologiei, exprimând un cumul de tendințe psihice care fac persoana să fie sociabilă sau mai puțin sociabilă prin dorința de a ieși sau nu în evidență. O definiție mai amplă puteți găsi odată cu consultarea Dicționarului Explicativ al Limbii Române din 2009.

EXTRAVERTÍT, -Ă, extravertiți, -te, adj. (În sintagma) Tip extravertit = tip psihologic caracterizat prin proiectarea tendințelor psihice interioare asupra lumii înconjurătoare, prin exteriorizarea sentimentelor; sociabilitate. ♦ (Despre oameni) Care este de tip extravertit. [Var.: extrovertít, -ă adj.] – Din fr. extraverti.

Etimologia franceză își spune cuvântul în cazul acestul lexem (fr. extraverti). Se poate observa că în articolul de dicționar apare pe lângă forma standard „extravertit” și varianta „extrovertit”. Dilema nu a fost elucidată, așa că este necesar să consultăm un dicționar morfologic și anume Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în vioare (2005).

 

extravertít/extrovertít adj. m., pl. extravertíți/extrovertíți; f. extravertítă/extrovertítă, pl. extravertíte/extrovertíte

Rețineți că ambele variante sunt accepate în limba română. De preferat ar fi să o utilizăm pe prima, însă nu există o regulă care să nu ne permită inversul. Indiferent de situație, accentul în cuvânt va cădea pe vocala i din ultima silbă. Formele de plural vă stau la dispoziție mai sus.

 

Prin urmare,

Corect:  etravertit, extrovertit

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Ghidul pentru Evaluarea Națională: aici

 

 

Dacă ți-a plăcut acest articol, te-a putea interesa și altele. Ai mai jos câteva:

„Rucsac” sau „ruxac”? Cum vom scrie acest substantiv?

„Click” sau „clic” Cum se scrie corect în limba română?

Identifică valoarea morfologică a cuvântului (test de 50 de întrebări)

„Aceeași” sau „aceiași”? Alege răspunsul corect!

 

„Extravertit” sau „extrovertit”? Cum se spune corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat