Poate termenul de astăzi nu ne este chiar atât de familiar, întrucât se utilizează doar în anumite contexte de comunicare. Cu toate acestea, mai putem adăuga un cuvânt interesant în vocabularul nostru! Iar cu această ocazie, vom ști și cum se scrie / pronunță corect. Hai să vedem: „embargo” sau „embargou”?
Chiar dacă ne ducem cu gândul la deja clasicele „tangou” sau „metrou” – elemente unde se utilizează diftongul descendent [ou], în cazul de față vom păstra acest „o” final. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2021):
embargó s. n., art. embargóul; pl. embargóuri
Forma „embargou” nu este acceptată ca variantă, prin urmare nu este conformă cu limba standard și, prin urmare, utilizarea sa în comunicarea scrisă sau orală este nerecomandată!
Haideți să vedem care este sensul acestui neologism. Pentru aceasta, vom prelua definiția oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române:
EMBARGÓ, embargouri, s. n. 1. Interzicere de către un stat a exportului sau importului de mărfuri ori a capitalurilor într-o sau dintr-o țară, ca sancțiune pentru încălcarea unor reguli sau principii de drept internațional sau ca mijloc de presiune politică. 2. Reținere de către un stat a navelor comerciale sau de mărfuri ale altui stat aflate pe teritoriul său (în condițiile în care a survenit un conflict între statele respective). – Din fr. embargo.[1]
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)