Există două adverbe foarte des confundate în exprimarea de zi cu zi. Este vorba despre „doar” și „decât”. Care este regula generală pentru utilizarea lor corectă?

Atunci când avem de-a face cu o construcție negativă este corect să folosim adverbul restrictiv „decât”. După cum îi spune și numele acesta evindențiază anumite restricții. Spre exemplu: Nu conduce decât pe timpul zilei. Observăm că verbul nu conduce este unul negativ.

În schimb, dacă discutăm pe baza aceluiași exemplu, dar într-o structură pozitivă de data aceasta, propoziția va suna în felul următor: Conduce decât pe timpul zilei. Sper că v-ați dat seama că s-a transformat într-un contraexemplu, întrucât propoziția prezintă un „dezacord”, o greseală foarte evidentă. Așa că în situațiile în care verbul își păstrează forma afirmativă, vom folosi „doar”. Acesta este sinonim cu „numai”, iar pentru a ne asigura îl putem substitui în diverse contexte. Vom spune: Conduce doar pe timpul zilei.

Aceeași regulă se respectă și în cazul în care aceste adverbe au sarcină modal-cantitativă.

Călătorește cu metroul doar de doi ani. (afirmativ)

Nu călătorește cu metroul decât doi ani.(negativ)

Prin definiție,

DOÁR adv. 1. (Exprimă ideea unei delimitări sau restricții) Numai. Stai doar o clipă! ◊ Expr. Doar că nu… = aproape că…, puțin a lipsit să nu… 2. Vezi bine, cum se știe; desigur. Doar nu m-ai căutat! 3. Poate; probabil. Va reuși doar până la urmă! ◊ Expr. Fără doar și poate = fără nici o îndoială; neapărat. ♦ În speranța că… L-a întrebat, doar va afla ce să facă. ◊ Expr. Într-o doară = la noroc, la întâmplare, pe nimerite. 4. (Reg., la începutul unei propoziții interogative) Oare? [Var.doáră adv.] – Lat. de-hora.

DECẤT adv.conj.I.Adv.1. (Comparativ de inegalitate) 2. (Restrictiv, în construcții negative) Numai. ◊ Expr.N-am (sau n-ai etc.) decât să… = a) singurul lucru care îmi (sau îți etc.) rămâne de făcut…; b) sunt (sau ești etc.) liber să…, dacă vreau (sau vrei etc.) să… N-ai (sau n-are) decât! = poți (sau poate) s-o faci (sau s-o facă), puțin îmi pasă! II.Conj.1. (Introduce o propoziție circumstanțială comparativă de inegalitate) 2. (Introduce o propoziție circumstanțială de excepție) 3. (Introduce o propoziție circumstanțială opozițională cu nuanță comparativă) În loc să… 4. (Pop.; adversativ) Însă, dar, numai că. – De4 + cât.

O excepție ar fi aceea că în situațiile gramaticale cu subînțeles negativ, în care intervine comparația, se folosește „decât”, care are sensul de „în loc să”.

Exemplu: Decât să conduc, mai bine merg pe jos. Cu alte cuvinte, echivalarea lui ar suna astfel: Nu vreau să conduc (în loc să), prefer să merg pe jos.

În concluzie:

Corect: decât într-o construcție negativă

               doar într-o construcție pozitivă

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Vezi și:

O prietenă “de-ale mele” sau “de-a mea”?

Please Login to Comment.