Despre „OK” în limba română

Despre „OK” în limba română

De câte ori pe zi auziți rostindu-se OK? Haideți să aflăm mai multe despre originea și legenda abrevierii acestui termen.

Okey este un americanism colocvial extrem de răspândit în toate limbile, bineînțeles că și în limba română. Din punct de vedere morfologic este un adjectiv invariabil/adverb care s-ar traduce prin bine, de acoord, acceptabil, corect.

Scrierea lui prescurtată în română conform DOOM2 se realizează cu ajutorul majusculelor: OK sau O.K., pronunțat [okéĭ].

O.K./OK [cit. okéĭadj. invar.adv.

Este incertă istoria acestui OK, însă avem mai multe „legende” care dezvăluie răspândirea lui în limbajul unei mase atât de mari de oameni. Una dintre surse spune că este un jargon apărut în anii 1830, fiind vorba de abrevierea cuvintelor „oll korect” în engleză apărută ca o anecdotă într-un ziar.

O altă teorie susține că O.K. este un cuvânt creat în urma războiului de secesiune al Americii. Se spune că nordicii își notau numărul morților astfel: „100 kills”, iar în momentul în care nu au mai existat morți au scris 0K. Cifra 0 se transformă practic în litera O, iar K este abrevierea de la kill. Astfel, aceast număr a fost un real moment de pace și bucurie, semnificația lui putând fi citită prin traducerea amintită mai sus.

Este de dorit să nu utilizăm OK într-un cadru formal. De multe ori cuvâtul vine însoțit de un semn gestual reprezentat prin unirea degetului mare și a celui arătător într-un cerc.

Nu uitați,

Corect: OK, O.K.

Greșit: ok, Ok

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Mail”, „e-mail” sau „email”?

Despre „OK” în limba română

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat