„Aghiasmă” sau „agheasmă”?

„Aghiazmă” sau „agheasmă”?

Știi cum se numește apa sfințită folosită de creștini în anumite sărbători? Să fie „aghiasmă” sau „agheasmă”? Tu cum spui de obicei?

Nu doar apa cu care se sfințesc anumite obiecte are dnumirea de agheasmă, ci astfel mai sunt numite și slujbele religioase săvârșite pentru sfințirea apei. Dacă ne referim la cea realizată de Bobotează îi vom spune Agheasma mare, iar celelalte, realizate de mai multe ori pe an în diverse locuri poartă numele de Aghesma mică.

Dacă ne întrebăm de unde își are originile acest termen, Dicționarul Explicativ al Limbii Române ne amintește de o etimologie slavă, agiazma.

AGHEASMĂ s. f. (în religia creștină) 1. Apă sfințită. ◊ Agheasma mare = slujba pentru sfințirea apei la Bobotează. Agheasma mică = slujba săvârșită de mai multe ori pe an, în diferite locuri. 2. Slujbă religioasă pentru sfințirea apei. [Var.aiásmă s. f.] – Din sl. agiazma.

De foarte multe ori acest lexem este scris și pronunțat greșit. Am văzut variante care înlocuiesc consoana s din a doua silabă a cuvântului cu z sau altele care folosesc cu precădere grupul de litere ghi în loc de ghe. Toate aceste versiuni amintite sunt cuvinte nenormate.

Cuvântul corect conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în vigoare este doar agheasmă, articulat la genitiv-dativ aghesmei.

agheásmă s. f.g.-d. art. aghésmei

Folosiți substantivul feminin sub forma lui corectă, fără alte stâlciri.

Toți credincioșii au primit agheasmă de Bobotează.

 

Prin urmare,

Corect: agheasmă

Greșit: aghiasmă

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Literele de tipar ale alfabetului – fișe de lucru – clasa pregătitoare

„Aghiasmă” sau „agheasmă”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat