„Cartușe” sau „cartușuri”? Cum este corect la plural?

cartușe sau cartușuri

Formele de plural sunt adesea aducătoare de dureri de cap. Astăzi vom avea în vedere substantivul „cartuș”, iar întrebarea de la care pornim este: cum e corect: „cartușe” sau „cartușuri”? Întrucât ambele forme circulă libere în comunicarea scrisă și orală, vom lămuri acum și această poveste!

 

 

În conformitate cu Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005), singura formă de plural considerată corectă, conformă cu limba standard, este „cartușe”:

 

 

cartúș s. n.pl. cartúșe

 

 

 

 

Haideți să vedem și care este sensul acestui substantiv! Definiția o vom prelua din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

CARTÚȘ, cartușe, s. n. 1. Tub metalic sau de carton1 prevăzut cu o capsă de amorsare, cu material exploziv și cu proiectil sau cu alice, care servește ca muniție pentru armamentul portativ; patron1. ♦ Bucată cilindrică de exploziv folosită la producerea exploziilor în găurile de mină. 2. Ornament sculptat sau gravat (în formă de sul desfăcut parțial) pe care se scriu inscripții, monograme etc. 3. Textul încadrat în chenar pe o pagină imprimată; ornament care încadrează un text tipărit. 4. Cutie paralelipipedică de carton1 care conține un anumit număr de pachete de țigări. – Din fr. cartouche.

 

O definiție mai complexă ne este oferită de Micul Dicționar Academic (ediția din 2010):

 

cartúș sn [At: I. CR. IV, 5 / V: (îvp sf / Pl: ~e, (nob~uri / E: fr cartouche1 Tub metalic sau de carton prevăzut cu o capsă, cu material exploziv și cu proiectil sau cu alice, care servește ca muniție pentru armamentul portabil Si: patron. 2 Bucată cilindrică de exploziv prevăzută în găurile de mină pentru producerea exploziilor. 3 Piesă de hârtie care conține un exploziv. 4 Filtru de hârtie împăturită într-un anumit mod (folosită, mai ales, la carburatoare). 5 (Îs~ filtrant Dispozitiv pentru filtrarea aerului, care se atașează la o mască de gaze. 6 Ornament sculptat sau gravat (în formă de sul desfăcut parțial) pe care se scriu inscripții, monograme etc. 7 Text încadrat pe o pagină (pe care se află și texte neîncadrate). 8 Ornament care încadrează un text tipărit. 9 Cutie paralelipipedică de carton care conține un anumit număr de pachete de țigări.

 

 

Prin urmare:

Corect: cartușe

Greșit: cartușuri

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

„Cartușe” sau „cartușuri”? Cum este corect la plural?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat