„Dizertație” sau „disertație”?

„Dizertație” sau „disertație”?

Care să fie numele lucrării științifice susținută în special în ultimii ani de masterat? Disertație sau dizertație? Răspunsul îl vom afla în cele ce urmează.

Substantivul feminin este regăsit în două variante care circulă în proporții mai mari sau mai mici printre noi. Este vorba de disertație, întâlnit și drept dizertație. Etimilogia cuvântului este una multimplă, provenind din latină (dissertatio), respectiv franceză (dissertation). Dicționarul Explicativ al Limbii Române face o trimitere comparativă și apura cuvântului rus, disertațiia

Să aruncăm o privire spre semantica acestuia.

DISERTÁȚIE, disertații, s. f. Expunere științifică asupra unei probleme. ♦ Spec. Lucrare științifică susținută în public de autor, pentru dobândirea unui grad științific. [Var.dizertáție s. f.] – Din fr. dissertation, lat. dissertatio. Cf. rus. disertațiia.

Diferența dintre consoanele s respectiv z poate fi destul de fragilă în pronunție. Cu acestă problemă ne confruntăm și în cazul celor două cuvinte. În etimologia prezentată mai sus nu apare în niciunde z în interiorul lor. Acest fapt este confirmat și de Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române. 

disertáție (-ți-e) s. f.art. disertáția (-ți-a), g.-d. art. disertáției; pl. disertáții, art. disertáțiile (-ți-i-)

Așadar, rețineți că forma normată este disertație, nu dizertație.

 

 

În concluzie,

Corect: disertație

Greșit: dizertație

 

Link către canalul nostru de YouTube:

„Dizertație” sau „disertație”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat