„Rugby” sau „rugbi”?

„Rugby” sau „rugbi”?

Originar din Anglia, jocul de rugby trece granițele țării aducând tot mai mulți fani. Să aflăm de unde provine numele lui și cum îl scriem corect în limba română.

Jocul își primește denumirea de la orașul englez omonim. Specific acestui joc sportiv este mingea ovală care poate fi folosită cu piciorul sau cu mână. Dar haideți să trecem la chestiuni mai serioase de limbă. Bineînțeles că în engleză îl scriem cu y, dar în română să fie cu i? Mai întâi să aruncăm o pivire în DEX,

RÚGBI s. n. Joc sportiv desfășurat între două echipe a câte 15 jucători, pe un teren de formă dreptunghiulară, având ca obiect de joc o minge ovală pe care jucătorii o pot folosi, în egală măsură, cu piciorul sau cu mâna. [Scris și: rugby. – Pron.rágbi] – Din engl.fr. rugby. 

Dacă vom răsfoi Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005, căutând acest cuvânt vom afla că anglicismul va putea fi scris rugbi sau rugby. În limba română îl vom pronunța mereu [rágbi], indiferent de scrierea sa cu litera i sau y, iar articulat va fi rubiul, repsectiv rugby-ul.

!rúgbi/(angl.rugby [pron. rágbis. n.art. rúgbiul/rúgby-ul

Astfel, un exemplu cu acest substantiv neutru ar fi M-am înscris în echipa de rugbi/rugby a școlii.

 

În concluzie,

Corect: rugbi, rugby

 

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

„Rugby” sau „rugbi”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat