„Percheziție” sau „perchiziție”?

„Percheziție” sau „perchiziție”?

Care să fie cuvântul corect care se referă la cercetarea unei persoane în vederea identificării unei infracțiuni? „Percheziție” sau „perchiziție”?

Iată că, percheziție/perchiziție își are originile în limba franceză, provenind de la perquisition. În domeniul judiciar acesta capăta o importanță aparte datorită utilizării lui în numeroase situații.

Să aflăm cum prezintă Dicționarul Explicativ al Limbii Române acest termen,

PERCHEZÍȚIE, percheziții, s. f. Cercetare făcută de către organele de urmărire penală sau de procuror asupra unei persoane (bănuite de o infracțiune) sau în locuința acestuia, pentru găsirea și ridicarea probelor materiale ale infracțiunii sau pentru descoperirea infractorului. – Din fr. perquisition.

Poate îți vine greu a crede, dar Dicțioanrul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române din 2005 acceptă ambele forme. Este corect să spunem atât percheziție, cât și perchiziție. Convingeți-vă anlizând artrolul de dicționar.

perchizíție/perchezíție (-ți-es. f.art. perchizíția/perchezíția (ția); pl. perchizíții/perchezíții, art. perchizíțiile/perchezíțiile (-ți-i-)

Așa că, ne rămâne libertatea de a alege între cele două forme. Putem spune Tânărul a fost pus sub perchiziție sau percheziție.

 

Prin urmare,

Corect: percheziție, perchiziție

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Figuri de stil: PERSONIFICAREA (+joc)

„Percheziție” sau „perchiziție”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat