Trebuie să vorbim și despre lucruri mai serioase, precum ar fi „creierul”. Astăzi vom scoate în evidență o confuzie destul de populară în ceea ce privește forma de plural a acestui substantiv. Cum crezi că e corect: „creieri” sau „creiere”? Hai să aflăm împreună!
Ne întâlnim adesea cum ambele forme de plural: atât „creieri”, cât și „creiere”. Să vedem care este diferența dintre cele două sau… dacă una e greșită? Vom căuta o definiție a termenului nostru, iar mai apoi vom consulta Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române pentru a vedea care e deosebirea dintre cele două forme.
Definiția substantivului nostru, conform Dicționarului Explicativ al Limbii Române este:
CRÉIER, (1,3) creieri, s. m., (2) creiere, s. n. 1. Partea cea mai importantă a sistemului nervos central la vertebrate, organ al gândirii și al conștiinței umane, care este situată în cutia craniană și compusă din trunchiul cerebral, creierul mic și emisferele cerebrale. ◊ Creierul mic = parte a creierului situată în regiunea posterioară și inferioară a craniului; cerebel. Creierul mare = parte a creierului situată în regiunea anterioară și superioară a craniului. 2. Fig. Minte, inteligență, judecată. ♦ Element (persoană) care organizează și conduce o acțiune. 3. (În expr.) Creierii (sau creierul) munților = locurile cele mai înalte și mai greu accesibile ale munților. [Var.: (înv.) críer s. m.] – Lat. c(e)rebellum.
Putem observa în definiția dată de DEX că există o deosebire de sens între cele două variante de plural: 1 și 3 se referă pe de-o parte la organul aflat în cutia craniană, responsabil cu gândirea, iar pe de altă parte poate avea sensul de „loc greu de accesat” (precum se regăsește în expresia „creierii munților”; sensul numerotat cu 2, cel cu varianta de plural „creiere” se poate referi fie la inteligență, judecată, minte (expresiv), fie la o persoană care organizează o acțiune. Varianta creier, creieri este de genul masculin, iar creier, creiere de gen neutru.
Să vedem ce informații ne conferă Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române despre acest substantiv:
creier1 (organ) s. m., pl. creieri
creier2 (element conducător, persoană) s. n., pl. creiere
Prin urmare,
creier, creieri = organ, minte, loc greu accesibil („creierii munților”)
creier, creiere = persoană care conduce o activitate
Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi!
Încearcă și cursurile noastre!
Alte sugestii pentru tine:
„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?
„Întradevăr” sau „într-adevăr”? Care este varianta corectă?
„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?
„Germene” sau „germen”? Care este forma corectă?
„Mi-ar place” sau „mi-ar plăcea”? Cum ne exprimăm corect?
„Findcă” sau „fiindcă”? Cum este corect în limba română?
Moduri și timpuri verbale: exerciții (30 de cerințe)
Atribut sau apoziție (test grilă de 30 de întrebări)