„Copie de pe buletin” sau „copie după buletin”?

„Copie de pe buletin” sau „copie după buletin”?

Știm că birocrația ia proporții din ce în ce mai mari, de accea trebuie să fim bine pregătiți. Întâlnim atâtea moduri de exprimare, unele oficiale, altele mai puțin, încât uneori stăm și ne gândim cum e corect: „Copie de pe buletin” sau „copie după buletin”?

Înainte de a stabili răspunsul corect este nevoie de o analiză din punct de vedere al sensurilor pe care le susțin prepozițiilor de pe, respectiv de după.

Cele două prepoziții se folosesc diferit în funcție de contextul gramatical, chiar dacă ambele au sens spațial și temporal. De pe trimite spre detașarea de un punct din spațialitate sau temporalitate, în timp ce după prezintă un raport de posterioritate spațială sau temporală. Utilizarea lui după în locul lui de pe reprezintă un fenomen dialectal regăsit în zona Munteniei.

Dacă ne referim la conformitatea cu originalul, sper că v-ați dat deja seama că prepoziția după se potrivește cel mai bine. Lingviștii, însă consideră corectă și folosirea lui de pe pentru cazul expus mai sus. Astfel că nu este greșit să folosiți oricare dintre formele: copie după buletin sau copie de pe buletin. Cel mai simplu consider că este să adăugăm genitivul, spunând copie a buletinului. După acest model vom adapta și alte asemenea exemple, precum copie a certificatului, copie a pașaportului, copie a documentului etc.

Adăugăm aici că pentru reproducerea unui text / imagine / documenent folosim copii cu accentul pe vocala o interconsonantică, iar dacă vrem să utilizăm pluralul cuvântului care desemnează tânărul, copii, accentul va sta pe primul i. Având aceeași formă scrisă, dar o pronunție diferită le vom numi omografe.

 

Prin urmare:

Corect: copie după bletin, copie de pe buletin, copie a buletinului

copie după buletin

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Copie de pe buletin” sau „copie după buletin”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat