„Cearșaf” sau „cearceaf”?

„Cearșaf” sau „cearceaf”?

Cel mai bun costum de Halloween va rămâne cearșaful. Am spus bine? Să fie cearșaf sau cearceaf? Să deschidem cărțile pentru a ne informa.

Începem cu etimologia lui, cea care ne conduce spre turcismul çarșaf. Vă îndrumăm să citiți definiția oferită de Dicționarul Explicativ al Limbii Române a substantivului neutru despre care discutăm,

CEARȘÁF, cearșafuri, s. n. 1. Obiect de rufărie pentru pat, confecționat din pânză, care se așterne peste saltea sau cu care se îmbracă plapuma. 2. (Înv.) Pânză de turban; șal. [Var.cearceáf s. n.] – Din tc. çarșaf.

Dacă până acum ați considerat acceptată doar o variantă a celor două cuvinte, este momentul să aflați că ambele sunt, atât cearșaf, cât și cearceaf. Ele au drept corespondeți de plural cerșafuri și cearceafuri. Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române ne confirmă acest lucru, după cum puteți vede,

cearșáf/cearceáf s. n.pl. cearșáfuri/cearceáfuri

Folosiți oricare dintre cele două forme cu încredere. Dacă ar fi să acordă prioritate uneia dintre ele, bineînțeles că aceasta ar fi îndreptată spre cearșaf, deoarece păstrează aceeași structură a cuvântului cu cea a originarului.

Să fomulăm și o propoziție integratoare a cuvintelor analizate: Hotelul a achiziționat cearșafuri / cerceafuri noi pentru toate camerele.

 

Prin urmare,

Corect: cearșaf, caerceaf

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)  

„Aragaze” sau „aragazuri”? Care este forma corectă de plural?

„Sindromuri” sau „sindroame”?

„Cearșaf” sau „cearceaf”?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat