„Cóbai” sau „cobái”? Cum accentuăm corect acest substantiv?

cobai

Cu siguranță vorbim despre un substantiv cunoscut și utilizat adesea. Este vorba despre „cobai”, după cum bine am observat din titlu. Întrebarea noastră de astăzi este cum îl pronunțăm corect? Cu accent pe „o” sau pe „a”?

 

Chiar dacă adesea l-am auzit pronunțat cu accentul pe „o”, singura variantă corectă, conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) este cea cu accent pe „a”, „cobái”:

 

cobái (rozător) s. m.pl. cobái

 

 

 

Să vedem și o definiție a termenului. Cu toate că asociem instantaneu termenul „cobai” cu ideea de „experiment”, acesta este, mai degrabă, un sens figurat al substantivului. În această situație este, de fapt, vorba despre o extindere semantică; la bază, substantivul se referă la o specie de rozătoare (porcușor de Guineea) care era utilizată pentru experimente. Să vedem ce spune Dicționarul Explicativ al Limbii Române despre acest substantiv:

 

COBÁI, cobai, s. m. Mic mamifer rozător, folosit în medicină pentru experiențe de laborator (Cavia porcellus). ♦ P. gener. Orice animal care servește pentru experiențe de laborator; fig. subiect de experimentare. – Din fr. cobaye.

 

Câteva informații interesante despre acest mamifer rozător am găsit pe Wikipedia:

 

Cobaiul (Cavia porcellus) este un animal care a fost folosit până în secolul XX ca animal pentru examene sau teste de laborator. El face parte din familia Caviidae și probabil este înrudit cu „Cavia tschudii”. În Europa și Asia cobaiul este ținut frecvent ca animal de casă, cu denumirea porcușor de Guineea. El provine din America de Sud, unde a fost domesticit între 5000–2000 î.Hr. În Europa a fost importat ca animal de casă prin secolul XVI, iar din Europa a fost dus de om în America de Nord. Cobaiul din America de Sud este mai mare decât cel european și nord-american, fiind consumat de om. Până în secolul XX a fost consumat și în Europa.

(sursa)

 

 

Prin urmare, atunci când ne referim la pronunția substantivului:

Corect: cobái

Greșit: cóbai

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Figuri de stil: INVERSIUNEA (+joc)

„Plapume” sau „plăpumi”? Care este pluralul de la „plapumă”?

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

„Piue” sau „pive”? Care este pluralul substantivului „piuă”?

„Cóbai” sau „cobái”? Cum accentuăm corect acest substantiv?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat