„Celălalt” sau „celălant”? Forma corectă a pronumelui demonstrativ este…

celalalt sau celalant

Da, vorbim astăzi despre pronumele și adjectivul pronominal demonstrativ de diferențiere! Cu toate că pentru unii dintre noi este evidentă forma corectă, pe unii s-ar putea să îi ajute un astfel de articol scris! Haideți, dragii mei, să vedem cum este corect: „celălalt” sau „celălant”, „cealaltă” sau „cealantă”?

 

Ca de obiecei, o simplă consultare a Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române (ediția din 2005) ne poate aduce în față forma corectă, mai precis cea cu „l”: „celălalt”, „cealaltă”, „ceilalți”, „celelalte”:

 

 

célălalt pr. m.adj. pr. m.g.-d. céluilalt, pl. céilalți (cei-), g.-d. célorlalți; f. ceálaltă, g.-d. céleilalte, pl. célelalte, g.-d. célorlalte

 

 

 

 

Forma cu „n” este o născocire, rezultat al utilizării frecvente a unei forme greșite. Reținem: forma „celălant” nu este nici măcar variantă pentru „celălalt”, prin urmare, utilizarea unei astfel de forme constituie o greșeală de exprimare!

 

Haideți să vedem și o definiție a acestui termen, extrasă din Dicționarul Explicativ al Limbii Române:

 

CÉLĂLALT, CEÁLALTĂ, ceilalți, celelalte, pron. dem. 1. Cel mai depărtat dintre amândoi, al doilea; ălălalt, aialaltă. ◊ (Adjectival) Acolo, în partea cealaltă. 2. (La pl.) Toți cei care sunt de față sau care pot fi luați în considerație, afară de cel sau cei amintiți în mod special sau scoși din discuție. ◊ (Adjectival) Ceilalți oaspeți. ♦ (Adjectival; ca determinant al unor cuvinte care exprimă o diviziune a timpului) Imediat următor altuia. Luna cealaltă. [Gen.dat. sg. celuilalt, celeilalte, gen.dat. pl. celorlalți, celorlalte. – Var.célalalt, céealaltă pron. dem.célalt, céllalt pron. dem. m.] – Cel(a) + alalt (= ăllalt).

 

Prin urmare, reținem că pronumele și adjectivul pronominal demonstrativ de diferențiere este:

Corect: celălalt, cealaltă, ceilalți, celelalte

Greșit: celălant, cealantă, ceilanți, celelante

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

„Șchioapătă” sau „șchiopătează”? Cum conjugăm corect?

„Almanahuri” sau „almanahe”? Cum este la plural?

Subiect sau Complement? Test online de 30 de întrebări

Stabilește funcția sintactică a pronumelui (test online)

„Or” sau „ori”? Cum spunem corect?

„Celălalt” sau „celălant”? Forma corectă a pronumelui demonstrativ este…

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat