Ia să vedem „ce-s cu astea”!

ce-s cu astea

E corect să spunem: „Ce-s cu astea”? Dar „Ce-s astea”?

Să discutăm acum despre această populară greșeală pe care o fac majoritatea vorbitorilor de limbă română. Nu o dată am auzit „ce-s cu astea”, fapt pentru care aș vrea să explic puțin această poveste.

Sensul verbului „a fi” din această construcție este acela de „a se întâmpla” – fiind aici verb predicativ și impersonal.

Prin urmare, putem înlocui cu: „Ce se întâmplă cu astea

Acum, hai să încercăm să scriem varianta fără prescurtare a sintagmei: „Ce sunt cu astea

Probabil cauza care a dus la instalarea și popularizarea acestei greșeli este considerarea pronumelui „astea”/”ăștia” sau a vreunui substantiv (ce-s cu copiii ăștia, ce-s cu rezultatele astea ș.a.m.d.) drept subiect. Iar dacă ne amintim puțin câte ceva despre această parte de propoziție, vom ști că ea nu are niciodată prepoziție și că nu va sta în alt caz decât nominativ (cu câteva excepții izolate, care nu-și găsesc rostul aici). Prin urmare, predicatul nostru nu se va acorda cu susbtantivul/ pronumele la plural, asta pentru că acest substantiv/pronume nu este subiect. Simplu.

Dacă identificăm subiectul din construcția „Ce-s cu astea?” / „Ce se întâmplă cu astea?„, observăm că pronumele interogativ (în alte contexte, relativ) „ce” ocupă rolul de subiect.

 

DAR!

 

Construcții de tipul: „Ce-s astea„/ „Ce-s jucăriile astea” / „Ce-s ăștia” sunt corecte: iar aici, într-adevăr, pronumele „astea”/”ăștia” sau un alt substantiv (i.e. „jucăriile”) va ocupa funcția de subiect în nominativ:

Ce sunt jucăriile?/  Ce-s jucăriile? 

Ce sunt astea? / Ce-s astea

Ce sunt ăștia?/ Ce-s ăștia

 

Diferența dintre cele două exprimări o va face banala și simpla prepoziție „cu”, care schimbă regulile jocului, marcând cazul acuzativ.

 

Prin urmare, trebuie să existe acord între subiect și predicat!

Corect:

Forma extinsă: „Ce este cu astea

Forma compactă: „Ce e cu astea/ ăștia / asta etc.” sau „Ce-i cu asta/ăștia/astea etc.”

Greșit:

Ce-s cu astea/ăștia/asta etc.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

 

Vezi și:

Conversiunea (Schimbarea valorii gramaticale) – Noțiuni generale

Ia să vedem „ce-s cu astea”!

Un comentariu la „Ia să vedem „ce-s cu astea”!

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat