Ce este stilul anticalofil?

Ce este stilul anticalofil?

Știi ce este stilul anticalofil și în ce texte literare îl întâlnim? Citește și află! Aceste informații îți vor fi utile la examenul de bacalaureat.

opere bac romana

Să o luăm cu începutul. Analizând puțin forma cuvântului anticalofil, vom observa că este unul format din prefixul anti- și calofil care se referă la o deosebită atenție asupra expresiei literare. Practic, prefixul de negație răstoarnă situația, iar anticalofil înseamnă împotriva cizelării excesive a limbajului.

Să citim și articolul de dicționar care ne conduce spre acest cuvânt,

ANTICALOFÍL, -Ă, anticalofili, -e, adj.s. m. și f. 1. Adj. (Despre stil) Care denotă anticalofilie; caracterizat prin anticalofilie. 2. S. m. și f. Adept al anticalofiliei. – Anti- + calofil.

 

Acum, pentru că am înțeles sensul, vă invit să intrăm în profunzimea semnificației lui. Anticalofilia face referire la un stil anume de scriere literară care respinge rigorile clasice bazate pe un scris mai mult decât îngrijit pentru a impresiona la nivel stilistic.

Stilul anticalofil nu se remarcă prin imagini artistice, ci prin imagini intelectuale. Figurile de stil utilizate sunt printre cele mai simpliste, cele mai des folosite sunt epitetele și comparațiile, nicidecum personificările sau metaforele.

Primul teoretician al anticalofilismului din spațiul românesc este considerat Ion Ghica prin autenticitatea operelor lui. Cu trecerea timpului se remarcă Alexandru Macedonski și Mircea Eliade, care combat limbajul pretențios și dichisit.

Asemeni artei care vine contra ideii de a crea o imagine perfectă, care nu reflectă lumea în care trăim, la fel și literatura caută această nouă deschidere, evadare din acest cerc închis. Se dorește o libertate a limbajului care să se focalizeze pe naturalețea lui.

Camil Petrescu este fără îndoială adeptul acestui stil, deoarece el renunță la artificialitate în favoarea prezentării vieții exact așa cum este ea. Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război este romanul anticalofil care susține autenticitatea limbajului. Prin aceasta nu trebuie să înțelegem că scriitorul renunță la corectitudinea limbii, ci se bazează mai degrabă pe un limbaj non-plastic. De pildă, din acest motiv banalizează discuția de la popotă din capitolul I. Scrisul pentru Camil Petrescu reprezintă modalitatea de eliberare existențială, după cum afirmă  în Teze și antiteze: „Un roman de adâncire a sentimentelor metafizice se lucrează cu atenția și răbdarea unui  covor de preț.”.

Sperăm că ai găsit în acest articol răspunsul întrebării tale referitoare la ce este stilul anticalofil. Te mai așteptăm și pentru alte nelămuriri.

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagram instagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

“Eu nu strivesc corola de minuni a lumii” de Lucian Blaga: particularități de construcție ale unui text poetic interbelic

Ce este stilul anticalofil?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat