Au apărut foarte multe întrebări și nelămuriri legate de VALORILE CULTURALE, mai ales de integrarea lor în rezolvarea exercițiilor din examenul de Evaluare Națională. În acest articol ne propunem expunem câteva dintre aceste valori definite pe îndelete.
DREPTATEA / ADEVĂRUL / JUSTIȚIA
Dreptatea poate fi considerată una dintre valorile culturale, întrucât societatea o promovează, este dezirabilă contextului social. Aceasta este definită drept „principiu moral și juridic care cere să se dea fiecăruia ceea ce i se cuvine și să i se respecte drepturile; echitate; faptul de a recunoaște drepturile fiecăruia și de a acorda fiecăruia ceea ce i se cuvine”. Un sinonim contextual ar fi adevărul, care știm că învinge întotdeauna.
EDUCAȚIA / CUNOAȘTEREA
Educația sau cunoașterea reprezintă o altă valoare culturală care îndrumă individul spre evoluție și progres. Educația poate fi înțeleasă drept „fenomen social fundamental de transmitere a experienței de viață a generațiilor adulte și a culturii către generațiile de copii și tineri, abilitării pentru integrarea lor în societate” sau „cunoașterea bunelor maniere și comportarea în societate conform acestora”. Aceasta poate fi gândită pe mai multe paliere, doar oricum ea conduce mereu spre o disciplinare.
ARTA
Arta reprezintă un produs al nevoile superioare ale omului, este o „activitate a omului care are drept scop producerea unor valori estetice și care folosește mijloace de exprimare cu caracter specific; totalitatea operelor (dintr-o epocă, dintr-o țară etc.) care aparțin acestei activități.” Nevoia de artă, sub diversele ei forme, s-a manifestat din cele mai vechi timpuri, așa că nu ezităm să o cultivăm cu mare grijă și în continuare.
FAMILIA
Familia poate se înscrie pe lista valorilor culturale atunci când este privită drept o unitate socială în care membrii familiei prezintă un specific al apartenenței. Primul ei sens din dicționar este „formă socială de bază, realizată prin căsătorie, care unește pe soți (părinți) și pe descendenții acestora (copiii necăsătoriți)”.
COPILĂRIA
Copilăria – cea mai frumoasă perioadă din viața unei persoane, „perioadă a vieții omenești de la naștere până la adolescență”. Este cea care ne propulsează încet în viața responsabilă de adult. Nenumărate texte vorbesc despre această perioadă, în care lumea pare vis, iar cel mai reprezentativ scriitor în această direcție este arhicunoscutul Creangă cu Amintiri din copilărie.
PRIETENIA
Prietenia poate fi considerată o valoare culturală întrucât marchează relația strânsă dintre două sau mai multe persoane, este un „sentiment de simpatie, de stimă, de respect, de atașament reciproc care leagă două persoane; legătură care se stabilește între persoane, pe baza acestor sentimente; amiciție, prieteșug”. Această valoare culturală produce conexiuni pozitive între oameni.
PATRIOTISMUL
Patriotismul înseamnă demnitate și dragoste de țară, este un „sentiment de dragoste și devotament față de patrie și de popor, statornicit în decursul istoriei”. Luptele sau războaiele prin care am trecut reprezintă o dovadă vie a acestei valori culturale cu care ne mândrim și pe care încercăm să o menținem pentru eternitate.
TRADIȚIA
Tradiția ne unește. Poporul român are o zestre bogată în tradiții și obiceiuri care merită cultivate. Chiar și arta, în special literatura valorifică teme tradiționale sau viziunea lumii prin prisma acestui context. Aceasta nu este altceva decât „ansamblu de concepții, de obiceiuri, de datini și de credințe care se statornicesc istoricește în cadrul unor grupuri sociale sau naționale și care se transmit (prin viu grai) din generație în generație, constituind pentru fiecare grup social trăsătura lui specifică”.
Link către canalul nostru de YouTube:
Dacă ți-a plăcut articolul nostru, îl poți distribui pe paginile tale de socializare; ne-ar ajuta mult! De asemenea, îți amintim că găsești pe site-ul nostru numeroase articole utile! Te-ar putea interesa și altele. Ai mai jos câteva: