Bugetul poate deveni o chestiune controversată, mai ales când privim termenul din punct de vedere gramatical. Care să fie forma lui corectă de plural? „Bugete” sau „bugeturi”?
Lexemul „buget” provine din limba franceză, de la „budget”. Există și în limba română o variantă identică cu franțuzismul, dar foarte rar folosită și neatestată. Dacă urmărim în dicționarele explicative cuvântul în cauză vom vedea că i se atribuie două sensuri. Ele vă sunt prezentate mai jos.
BUGÉT1, bugete, s. n. Evidența veniturilor și repartizarea lor pe categorii de cheltuieli dintr-o anumită perioadă (de obicei un an) ale unui stat, organizații, familii etc. [Var.: (rar) budgét s. n.] – Din fr. budget.
BÚGET2, -Ă adj. v. buged.
În cazul în care nu știți la ce se referă adjectivul „buged” puteți descoperi în rândurile care urmează. Articolul este extras din Dicțonarul Explicativ al Limbii Române din 2009.
BÚGED, -Ă, bugezi, -de, adj. (Reg.; despre obrazul oamenilor) Buhăit, umflat, puhav. [Var.: búget, -ă adj.] – Lat. *buccidus (< bucca).
Nu vrem să deviem de la subiect, așa că revenim la venituri și repartizarea lor. Conform Dicționarului Ortografic, Ortoepic și Morfologic al Limbii Române în actualitate, forma corectă este „bugete”, nu „bugeturi”, cu accentul pe vocala e.
bugét s. n., pl. bugéte
Tot în acest dicționar morfologic apare și adjectivul regional „buged” cu toate formele lui.
búged (reg.) adj. m., pl. búgezi; f. búgedă, pl. búgede
Mare grijă la cum folosiți „bugetele”. 🙂
În concluzie,
Corect: bugete
Greșit: bugeturi
Link către canalul nostru de YouTube:
Vezi și: