În cadrul acestui articol, vom posta baremul pentru testul de antrenament numărul 3 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 25 septembrie 2022 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.
Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă.
Descarcă:
Testul 3 de antrenament pentru Evaluarea Națională (25 septembrie 2022)
Descarcă:
Barem testul 3 de antrenament pentru Evaluarea Națională (25 septembrie 2022)
Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..
Texte suport folosite:
Textul 1
Dă-ne, soare, zilnic papucul tău cald să putem ieși pe asfalt. Că atunci când nu trec mașini noi desenăm pe el găini. Găini măiestre, ale căror ouă nu se șterg când plouă. Ba, din contră, din ele, clocite bine, ies copaci, veverițe și albine în fiecare zi, pe un kilometru de trotuar stricăm un kilogram de var. Începem cu portrete de mâțe și alte animale până ajungem la triunghiuri și linii goale. Facem fel de fel de cercuri și pătrățele și nu mai lăsăm nici o figură să intre în ele. Le păzim o zi-ntreagă ca nimeni să nu le-nțeleagă. În noi în fiecare sforăie netrezit un pictor foarte mare. Unul, nedescoperit până acum niciodată, ca o ciupercă nerăsărită și nemâncată.
Și de-aia toată ziua, în genunchi, pe asfalt, lucrăm, pentru că vrem să-l lansăm. Dar de-o fi pictor sau ba, noi om desena și așa. Chiar dacă ursul nostru n-are decât o labă, se vede că e un urs de treabă.
Deși suntem copii, operele noastre sunt pline de economii. Iată, pentru atâția oameni desenați aici cu creta, vede același ochi de soare, care face naveta. Azi la mine, mâine la tine. Astăzi se uită cu el iepurele care mustăcește fericit și dă din urechi, mâine aceste frunze de stejar, perechi.
Noi ne căznim numai ca totul să fie frumos, pe sus și pe jos. Dacă zboară pe cer doi porumbei și-un cocor, punem mâna pe umbra lor. Așa îi avem mereu lângă noi, cocorul și porumbeii amândoi. Apoi, din când în când, mai luăm animale, păsări, și din gând. Când zgâriem o figură nouă, nemaivăzută, cine știe ce ciudat nagâț1 sau nagâță, parcă sugem din cea mai dulce țâță. Parcă mușcăm din visul de azi-noapte, cu dinții noștri de lapte.
Ce, parcă n-am văzut cu ochii goi că desenați ditamai oameni mari și voi? Faceți toată ziua pe drum tot felul de gânduri din fum: o casă, un vapor care plutește pe un nor. Chiar mă întrebam eu câte-odată: unde s-or fi ducând toate aceste desene, nene? Aș vrea să pun mâna eu, unul, pe tot ce-a desenat cu fum omenirea, de când s-a inventat tutunul. Așadar, ne întrecem și pe această cale: voi pictați cerul, noi pământul de la aer mai la vale. Noi ne jucăm foarte gravi, gândindu-ne că pământul e făcut pentru zugravi. Iată, un munte de var ne-a ajuns pentru toți câmpii. Au mai rămas fără păsări, cai și stele: gardurile și, pe alocuri, stâlpii. Mâine
dimineață la ora șase trecem și la case.
Marin Sorescu, Unde fugim de-acasă?
nagâț1 – pasăre migratoare de baltă, ♦ Epitet glumeț dat în special copiilor.
Textul 2
Priceperea în arta desenului se observă din copilărie, de pe băncile grădiniței, atunci când prichindelul reușește cu succes să reprezinte foarte bine o floare, o casă, un om etc. Educatorii și părinții care observă talentul micuțului trebuie să-l îndrume în această direcție, să-i ofere instrumentele necesare și să-l învețe tehnicile de desen pentru începători. Cu timpul, copilul va deprinde aceste abilități și va dori să le perfecționeze tot mai mult, devenind poate un adevărat maestru în acest domeniu.
Tehnica desenului în cărbune este foarte interesantă, fiind utilizată din cele mai vechi timpuri.
Cărbunele este, de altfel, instrumentul de desenat folosit și de omul din Preistorie. Această tehnică, însă, necesită multă practică și folosirea câtorva ustensile obligatorii, precum: hârtie, creioane, cărbune, pensulă sau șervețele pentru blending, vernis fixativ. Pentru a obține un desen de calitate, la început trebuie realizată o schiță pe hârtie obișnuită, apoi aceasta va fi transferată pe hârtia de lucru, folosind ușor creionul.
Tehnica desenului în pastel se utilizează din cele mai vechi timpuri, deși pare, la prima vedere, modernă. Există trei tipuri de pastel: dur, cu ceară și uleios. Această tehnică este inconfundabilă și de neînlocuit, culorile sunt suprapuse și intercalate, creând efecte deosebite. Pastelurile sunt necesare pentru realizarea schițelor rapide sau a unor desene de dimensiuni mai mari, bine elaborate. Pentru a lucra mult mai bine, este nevoie și de un șevalet, care să susțină planșa de desen, de un spray fixativ pentru fazele preliminare, de creioane și pasteluri sau acuarele.
În concluzie, îmbunătățirea abilităților la desen se face cu ajutorul celor mai bune instrumente de lucru, prin tehnica dobândită, talentul nativ și beneficiind de sfaturi și recomandări de la persoane experimentate ori din cursuri sau tutoriale de pe Internet.
https://eraft.ro/blog/8_tehnici-de-desen-si-sfaturi-utile-pentru-cei-pasionati-de-arta.html
Descarcă materialele .pdf „Testul de antrenament” și „Baremul pentru testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!
Link către canalul nostru de YouTube:
Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!
Follow pe Instagram
Cursurile noastre pentru Evaluare și Bac: aici
Ți-a plăcut testul de antrenament? Vezi și: