Baremul pentru testul de antrenament numărul 28 pentru Evaluarea Națională (3 iunie 2024) [marca Vox Valachorum]

Testul de antrenament nr. 28: Evaluarea Națională 04.06.2024

În cadrul acestui articol, vom posta baremul pentru testul de antrenament numărul 28 pentru Evaluarea Națională publicat în data de 4 iunie 2024 [marca Vox Valachorum]. Testul de antrenament este conceput de pagina Vox Valachorum și are rolul de a servi drept material auxiliar elevilor de clasa a VIII-a. Prezentul test a fost conceput în conformitate cu programa pentru examen, urmărind  să vină în ajutorul elevilor și al profesorilor de limba și literatura română. Obiectivul nostru este de a posta săptămânal astfel de materiale pentru a putea oferi suport urmăritorilor noștri.

sigla titlu Vox Valachorum

 

Orice observație sau completare poate fi făcută utilizând mijloacele media de contact [Facebook, Instagram, YouTube, e-mail etc.]. Apreciem feedbackul dumneavoastră și doar cu ajutorul acestuia putem progresa! Testul poate fi descărcat în format pdf. și listat ulterior pentru a fi lucrat acasă sau la clasă. 

 

 

Descarcă:

Test de antrenament nr. 28

Descarcă:

Barem test de antrenament nr. 28

 

 

Sperăm ca materialele noastre să vă fie de un real folos și să vă ajute în pregătirea pentru examene. Pe site-ul nostru găsiți multe alte materiale utile, precum: articole care acoperă diverse aspecte teoretice utile pentru Evaluare și Bacalaureat, teste grilă menite să te ajute în aprofundarea materiei, materiale video cu lecții explicative, teste de antrenament eliberate de Ministerul Educației și, de asemenea, rezolvări propuse pentru acestea, informații ve vizează sistemul educațional românesc, știri din sfera educației etc..

 

Texte suport folosite:

Textul 1

Galbene văpăi de soare
Peste deal acum se scurg,
Şi-n noptateca răcoare
Peste sat se nalţă fumul,
Codrii-alene cântă-n drumul
Vântului de-amurg.

În curând o să s-aline
Truda chinului de azi.
Vei privi prin zări senine
Stelele, sclipind mărunte,
Cum încet de peste munte,
Ies de printre brazi.

Ca şi ieri rotundă luna
O să ias-acum-acum,
Steag de aur pe cununa
Dealului, privind în luncă
Plopii doinitori ce-aruncă
Umbre peste drum.

Coasa va dormi şi sapa
Va tăcea cântarea-n grâu.
Şi-o s-auzi ca-n vis cum apa
Pe sub iaz se mai frământă,
Şi privighetori cum cântă
Dincolo de rîu

Noaptea-ntreag-o să-şi murmure
Apele povestea lor—
Şi ieşind de prin pădure,
Căprioarele pe creste
Vor cătá prin văi de este
Pace la izvor.

Şi va fi! De sus, va face
Dătătorul de vieţi
Parte tuturor de pace.
Şi-o să-ţi uiţi şi tu mâhnirea,
Suflete,-aşteptând ivirea
Albei dimineţi.

Pace, George Coșbuc

 

 

Textul 2

Cînd eram copil, nu-mi plăcea să merg la țară. Nu voiam și pace să las familiaritatea apartamentului și joaca printre blocuri pentru traiul rudimentar de la bunici: praful de pe uliță, mirosul de animale, spălatul la lighean, WC-ul din fundul curții, rudele îndepărtate și vecinii care mă întrebau „Tu a cui ești?“, țînțarii și muștele, bezna de după lăsarea serii, liniștea aia de-ți țiuiau urechile. Obligată să-mi petrec acolo cîteva zile, în cel mai bun caz, sau săptămîni, în cel mai rău, găseam totuși niște lucruri care-mi făceau șederea suportabilă: grădina cu flori și bolta de viță-de-vie, fructele pe care puteam să le culeg cu mîna mea, cîntecul cocoșilor dimineața, țîrîitul greierilor seara, vocile în surdină, pe fundalul cărora mă trezeam în fiecare zi, colindele cîntate de bunicul, turtele făcute de bunica, ouăle de rață, laptele de capră, cititul sub un pom, în spatele grădinii.
Anii au trecut, iar eu am locuit, pe rînd, în camere de cămin împărțite cu cel puțin alte patru persoane, în
camere închiriate, fără ferestre și cu toaletă în curtea interioară, în garsoniere mai vechi sau mai noi și în
apartamente – mereu printre betoane, în mijlocul agitației și al evenimentelor. La un moment dat, pe la
treizeci și ceva de ani, cred, mi s-a făcut dor exact de lucrurile pe care nu știusem să le apreciez în copilărie: de aerul curat sau înmiresmat, fără noxele din marile orașe, de tihna spartă numai de ciripit, țîrîit, behăit, cotcodăcit, mugit, și nu de sirene, alarme, trafic sau bormașini, de munca în grădină, față de lungile și debilitantele ore petrecute în fața computerului, de întoarcerea la natură pentru mai mult de un week-end început și încheiat în ambuteiaj pe DN1. Pe scurt, de „traiul simplu și exact“, vorba cîntecului. Un singur amendament aveam: voiam ca la decorul rustic și la refugiul de lumea dezlănțuită să adaug binefacerile unei existențe civilizate și comode. Că n-am eu stofă de Walden, cu minimalismul și downshifting-ul lui, pe care le-a făcut cool încă din 1845.
Așa că în mintea mea a încolțit visul unei case mici la țară, în zonă de deal-munte, cît mai aproape de natură și mai departe de oameni, cu brazde de flori și legume, cu leagăn, boltă și hamac. Ea a devenit obiectul principal al reveriilor mele, spre ea îmi îndreptam creativitatea și ideile de design interior, la ea mă gîndeam cînd derulam în neștire site-uri și poze pe social media, în jurul ei se învîrteau discuțiile la un vin seara, în balcon, și în mașină, pe drumurile noastre de la sfîrșit de săptămînă.

Mihaela Buruiană, O nouă viață, publicat în Dilema Veche nr. 1007 din 27 iulie – 2 august 2023

 

Descarcă materialele .pdf „Testul de antrenament”  și „Baremul pentru testul de antrenament” de mai sus pentru a vedea cerințele complete! Mult succes!

 

 

 

Aprecierea ta înseamnă un plus de motivație pentru noi! 

              

Încearcă și cursurile noastre! 

Alte sugestii pentru tine:

Perfect simplu sau mai-mult-ca-perfect? Alege forma corectă!

„Respectos” sau „respectuos”? Cum ne exprimăm corect?

„A digera” sau „a degera”? Care este forma corectă?

Simulare 2023 Vox Valachorum (4 februarie 2023)

Redactează un text de minimum 150 de cuvinte, în care să argumentezi dacă profilul cultural al unui dascăl contribuie sau nu la formarea personalității unui adolescent

Testele de antrenament pentru Evaluarea Națională (septembrie 2022 – iunie 2023)

Baremul pentru testul de antrenament numărul 28 pentru Evaluarea Națională (3 iunie 2024) [marca Vox Valachorum]

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat