„Azi” sau „astăzi”? Cum este corect?

„Azi” sau „astăzi”? Cum este corect?

Vă propun să abordăm adverbul astăzi versus azi. Chiar dacă e o chestiune foarte simplă, uneori se întâlnesc nedumeriri legate de întrebuințarea lor în scriere și vorbire. Care este diferența dintre ele și pe care trebuie să îl utilizăm pentru un limbaj corect? Să vedem…

Azi provine din limba latină de la hac die, la fel ca astăzi de la ista die care înseamnă astă zi. Cele două sunt sinonime și pot fi utilizate în funcție de preferințele vorbitorului. Priviți și explicațiile din DEX pentru mai multe detalii.

ÁZI adv. 1. În ziua de față, în ziua care e în curs; astăzi. ◊ Azi-noapte = în noaptea care tocmai a trecut. Azi-dimineață = în dimineața zilei în curs. Azi după-amiază = în după-amiaza ori după-masa zilei în curs. ♦ (Substantivat, m. invar.) Ziua care e în curs. ♦ (În corelație cu „mâine”) 2. În epoca prezentă, în timpul sau în vremea de acum. – Lat. hac die.

ÁSTĂZI adv. 1. În ziua de față, în ziua în curs; azi. ♦ (Substantivat, m. invar.) Ziua care e în curs. Acest astăzi va rămâne neuitat. ♦ (În corelație cu „mâine”) 2. În epoca prezentă, în timpul sau în vremea de acum. – Lat. ista die (sau astă + zi).

În Dicționarul Ortografic, Ortoepic și Morfologic apar ambele variante ale cuvântului consacrate din punct de vedere morfologic drept adverbe. Chiar dacă nu există o regulă clară în folosirea acestora, de cele mai multe ori azi se întâlnește de cele mai multe ori în contexte colocviale, în timp ce astăzi este mai degrabă reprezentativ pentru limbajul îngrijit, formal.

azi adv.

ástăzi adv.

Folosiți cu încredere oricare dintre cele două cuvinte. Ele sunt integrate în multe expresii precum de ieri până azi / astăzi (într-un timp neașteptat de scurt), a trăi de azi pe mâine (a trăi necăjit), ba astăzi / azi, ba mâine (exprimă ideea de amânare continuă).

 

În concluzie,

Corect: azi, astăzi

 

Link către canalul nostru de YouTube:

Dă-ne un like pe FACEBOOK(click) :)!

Follow pe Instagraminstagram vox valachorum

Manualul digital Vox Valachorum: aici

 

Vezi și:

Care este forma corectă a cuvântului din imagine? (test online de 30 de întrebări)

Genul substantivelor (test online de 50 de întrebări)

Figuri de stil: INVERSIUNEA (+joc)

„Azi” sau „astăzi”? Cum este corect?

Please Login to Comment.

Derulează în sus
error: Conținut protejat